Deszăpezire la preţ de lux

Zapada si temperaturile scazute anuntate pentru a doua jumatate a saptamânii nu vor lua municipalitatea pe nepregatite, comandamentul de iarna având la dispozitie atât amestec de sare si nisip, cât si clorura de calciu pentru deszapezire.

Aceasta substanta din urma va fi folosita pentru deszapezirea a 44 de strazi, modernizate recent, cu o suprafata totala de aproximativ 500.000 mp. Pe restul strazilor, 219 la numar, având o suprafata de circa 1,4 milioane mp, deszapezirea se va realiza cu material antiderapant traditional.

Clorura de calciu necesara pentru deszapezirea o singura data a celor 44 de strazi modernizate costa 350 milioane de lei, în timp ce pretul mixturii de sare si nisip necesare pentru aceeasi suprafata este de doar 80 milioane de lei. În ciuda diferentei mari de pret, conducerea municipalitatii considera ca utilizarea clorurii de calciu este mult mai avantajoasa deoarece, spre deosebire de sare, nu distruge carosabilul.

„Suntem prea saraci ca sa fim ieftini”, considera viceprimarul Mihai Groza, care regreta ca nu sunt bani suficienti pentru a putea realiza deszapezirea în tot orasul cu clorura de calciu. Viceprimarul este convins ca banii mai multi dati pe clorura de calciu se vor recupera în primavara viitoare, când va fi nevoie de cheltuieli mult mai mici fata de anii precedenti pentru peticirea covorului asfaltic. În 2004, în Oradea  s-au cheltuit 50 miliarde de lei pentru modernizarea arterelor de circulatie.

Pengo Zoltan

Taguri: