Examenele, conform noului cod rutier

Examenele, conform noului cod rutier
Deva – De la 1 decembrie, permisul de conducere poate fi obţinut numai după normele europene. Pentru prima dată legea prevede în mod expres faptul că examinarea medicală se realizează în vederea aprobării prezentării la examen. Solicitantul trebuie să fie luat în evidenţă de către medicul de familie, care poate face şi certificarea stării de sănătate.

Conform noii legislaţii, susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia pot fi făcute şi la locul de reşedinţă al solicitantului, nu doar la cel de domiciliu.

Teste noi
De asemenea, noul cod rutier prevede faptul că „solicitantul” trebuie să promoveze un test de cunoştinţe teoretice în cadrul şcolii de şoferi. Pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere valabil pentru oricare din categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1 se poate efectua şi de către un instructor auto atestat, în condiţiile legii, şi care are încheiat un contract de colaborare cu şcoala de şoferi autorizată pentru pregătirea candidaţilor.

Cursurile practice de învăţare a conducerii se pot efectua şi de către persoanele care nu au încă împlinită vârsta minimă prevăzută de lege, dar nu cu mai mult de 3 luni de la împlinirea acesteia.

Cursuri pentru minorităţi
Fişa medicală se păstrează la unitatea autorizată care a pregătit candidatul. Cererea-tip de programare la examen trebuie să conţină şi semnătura solicitantului, iar pe fişa de şcolarizare se consemnează concluzia medicului.

Printre altele, legea mai prevede şi posibilitatea ca, la cerere, „cursurile de pregătire şi examenele să se desfăşoare şi în limba minorităţilor naţionale”. Acest lucru va fi însă posibil numai în anumite localităţi, cu aprobarea Autorităţii Rutiere Române.

Condiţii pentru înscrierea la examen:
– să aibă vârsta minimă de 16 ani împliniţi, pentru categoriile A1 şi B1;
– să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A şi B;
– să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
– să fie apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
– să fie apt din punct de vedere psihologic.

Condiţii pentru reobţinerea permisului:
– au trecut 6 luni de la data executării pedepsei, amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
– a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotarârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei, ori suspendarea execuăarii pedepsei sub supraveghere;
– a intervenit amnistia;
– interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c din Codul Penal, a expirat sau a fost revocată.

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase