Exploatatii modernizate pe bani europeni

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Exploatatii modernizate pe bani europeni
Fermierii bihoreni sunt aşteptaţi să depună proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole.

„Până la sfârşiul lunii mai se derulează sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Până în prezent nu a fost depus dici nu proiect dar conform experienţei din sesiunile trecute, fermierii depun proiectele spre finanul perioadei. În cadrul sesiunii precedente bihorenii au depus 13 proiecte”, a precizat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor.

Fonduri

Fondurile nerambursabile disponibile în această sesiune, pentru finanțarea proiectelor privind modernizarea exploatațiilor agricole, sunt de 220.577.199 de euro, fiind alocați acum toți banii disponibili până la finalul perioadei de finanțare, respectiv 2013.

Ghidul Solicitantului aduce modificări privind alocarea fondurilor nerambursabile europene pentru Măsura 121. Astfel, se va acorda finanțare europeană nerambursabilă în mod separat pentru sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru implementarea standardelor privind laptele și protecția apelor și pentru beneficiarii Măsurii 141 -Sprijinirea exploatațiilor agricole de semi-subzistență.

Totodată, au suferit modificări și valorile maxime eligibile ale proiectelor, în funcție de sectorul în care se va face investiția. Astfel, pentru sectorul zootehnic, valoarea eligibilă a unui proiect de investiții nu poate depăși două milioane de euro, beneficiind de o cofinanțare publică nerambursabilă începând cu 40%. În cazul proiectelor implementate în sectorul vegetal, valoarea maximă a investiției nu poate depăși un milion de euro, cofinanțarea publică nerambursabilă pornind tot de la 40%. Cofinanţarea publică nu va putea depăşii un maximum de 70% din valoarea totală a proiectului.

În situația în care se realizează un proiect de investiții în sectorul zootehnic ce vizează atât protecția apelor împotriva poluării cu nitrați cât și implementarea standardelor în privința laptelui crud, valoarea eligibilă totală acceptată a acestuia nu va putea depăși suma de două milioane de euro. Din totalul acceptat, investiția în standardele pentru lapte nu va depăși suma de 250.000 de euro. Cofinanțarea publică nerambursabilă în cazul acestui tip de proiect de investiții va porni de la 40%.

În privința cheltuielilor eligibile, au fost aduse clarificări cu privire la mijloacele de transport specializate. Astfel, vor fi considerate eligibile doar acele mijloace de transport care transporta numai un anumit tip de mărfuri adecvate activităților descrise în proiect. În consecinţă, mijloacele de transport eligibile pot fi autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport albine, animale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !