Fost drumar-sef acuzat de DNA Oradea

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
Fost drumar-sef acuzat de DNA Oradea
Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe bihoreanul Dorin Debucean, fost director general al CNADNR, acuzându-l de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi conflict de interese. În acelaşi dosar este acuzată pentru complicitate şi fosta sa adjunctă, Alina Istrate.

În esenţă, fostul şef al Companiei de Drumuri Naţionale e acuzat de procurorii anticorupţie că a vândut imobile ale CNADNR la un preţ sub jumătate din preţul pieţei şi că ar fi efectuat plăţi ilegale către o firmă din Budapesta.

Potrivit rechizitoriului, în anul 2008, inculpatul, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al Companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren de 3,8 hectare din Oradea şi a unor construcţii din Cluj-Napoca şi Feleac, către o firmă, la preţul de 4.146.918 lei (1.115.702 euro). Ori anchetatorii au stabilit că valoarea de piaţă reală a imobilelor era de circa 2.335.306 euro.

„Inculpatul a luat această decizie în mod nelegal întrucât nu exista iniţiativa consiliului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale a acţionarilor şi mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. Pentru a înlătura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administraţie au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor”, mai arată DNA.

Iar Alina Istrate ar fi dispus întocmirea unor note de fundamentare, pe care le-a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor, şi a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie.

În plus, Debucean e acuzat că în anii 2007 şi 2008, ar fi participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către sucursala din Oradea a unei firme din Budapesta şi apoi a aprobat plăţileîn condiţiile în care, în ultimii 5 ani, a avut relaţii comerciale profitabile cu acea societate comercială.

CNADNR s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.187.600 euro iar procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri ale ambilor inculpaţi.

Prima şedinţă de judecată a fost programată pe 6 iunie la Curtea de Apel Oradea.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !