Gheaţă pe cursurile de apă din Bihor

De Simona Albinaru
Gheaţă pe cursurile de apă din Bihor
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolul pe care îl prezintă formaţiunile de gheaţă de la suprafaţa râurilor.

Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum: gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare.

În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad. Spre deosebire de anul trecut când, în Oradea, stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsura 10 cm grosime, anul acesta formaţiunile de gheaţă sunt foarte restrânse şi nu impun un regim special.

„Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. La debite mai mari apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de inec. Pentru a evita apariţia unor fenomene periculoase, A.B.A Crişuri monitorizează zilnic fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă şi lacuri.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 155 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, fără probleme, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În următorul înterval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !