Impozitul umple cutia milei

Impozitul umple cutia milei
Deva – Deşi nu contestă religia, oamenii nu prea mai au încredere în reprezentanţii bisericii. „Din ce cauză?” este o întrebare la care unii au curaj să răspundă, alţii nu. Şi totuşi, dacă acesta ar fi sentimentul pe care-l încearcă cei care trebuie să ia decizia donaţiei, el s-ar putea constitui într-un semnal de alarmă pentru biserică.

Potrivit noului Cod Fiscal oricine poate opta ca, 2% din acest impozit să ajungă la lăcaşele de cult. Pentru a reuşi să obţină aceşti bani preoţii vor trebui să reuşească să-i sensibilizeze pe contribuabili, dat fiind faptul că concurenţa în domeniu este cât se poate de serioasă: ONG-uri, asociaţii de proprietari sau partide politice.Spre exemplu, anul acesta foarte mulţi hunedoreni au decis să direcţioneze banii către SMURD, la finele unei ample campanii mediatice.

Cine se hotărăşte să contribuie la bugetul bisericilor trebuie să completeze rubrica specială din formularul declaraţiei pe venit, cu datele lăcaşului de cult.

„Măsura este binevenită mai ales pentru bisericile de la sat, unde mijloacele financiare sunt la limită şi nu se pot face acţiuni sociale. Circa 70% dintre preoţii de la sate nu şi-au primit de luni de zile nici măcar salariile, motiv pentru care sunt obligaţi să mai facă şi altceva pe lângă preoţie”, spune preotul Mircea Mihuleţ.

„Nu sunt de acord să dau aceşti bani pentru că nu mai am încredere în biserică. Biserica Ortodoxă nu şi-a făcut datoria faţă de enoriaşi”, consideră Gherghina Boda, din Deva.

„Biserica are destul, îşi face clădiri, acumulează averi, dar nu am văzut nimic pentru săraci”, opinează deveanca Ramona Hogaş. „Prefer să dau banii unor ONG-uri. În plus sunt atee”, afirmă Monica Ursu din Deva.

Reacţia Bisericii
„Aş avea o singură întrebare pentru aceste persoane: când au dat ultima dată o farfurie de ciorbă unui sărac? Biserica este formată din preoţi şi enoriaşi. Ca să faci muncă în slujba comunităţii trebuie să ai oameni pregătiţi pentru asta. Nici nu mai ştiu numărul tinerilor care au terminat teologia-asistenţă socială şi care sunt şomeri pentru că nu sunt bani pentru a li se plăti salariile, astfel încât să facă activitate socială. Preotul nu poate fi un plasture pentru toate, el numai îndrumă. Legat de construcţia lăcaşurilor de cult, la Paşti şi Crăciun oamenii se calcă în picioare şi reclamă faptul că bisericile sunt neîncăpătoare. Poate nu se ştie, dar există un fond al Bisericii destinat tocmai ajutorării celor necăjiţi. Iar exemplul care îmi vine acum în minte este ajutorul dat celor care au suferit de pe urma inundaţiilor”, conchide preotul Mircea Mihuleţ.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase