Interes crescut pentru sponsorizari

De Dan Birta
Vasile Farc
Vasile Farc
Număr dublu de contribuabili. Sume triplate. În doar şase ani. Acestea sunt la rece cifrele care vorbesc de la sine despre creşterea interesului pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit.

Astfel, conform informaţiilor primite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, dacă în anul 2006, luat ca an de referinţă au direcţionat 2% spre entităţile nonprofit 33.235 de contribuabili, în 2011 numărul acestora a crescut la 63.574. „Sumele direcţionate au crescut de la 1.009.000 lei în 2006, la 1.400.000 lei în 2007, la 2.400.000 de lei în 2008 şi la 2.700.000 de lei în 2009. În 2010 sumele au scăzut la 2.500 de lei, fiind an de criză, urcând în 2011 la peste 3.000.000 de lei”, a precizat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor.

O nouă sesiune

Conform Codului Fiscal, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, prin completarea şi depunerea formularului 230 – „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ”.

De asemenea, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen, pentru susţinerea entităţilor nonprofit, prin completarea şi depunerea formularului 200 – „Declaraţie privind veniturile realizate din România”. „Pentru veniturile aferente anului 2012, termenul de depunere al formularelor menţionate este data de 25 mai 2013, inclusiv”, a specificat Vasile Farc.

Formularul 200 se poate depune şi online, dacă contribuabilul dispune de un certificat digital calificat, obţinut conform prevederilor legale, sau a împuternicit o persoană care deţine acest certificat.

Formularele 200 şi 230 se pot obţine de la sediul unităţilor fiscale sau descărcate de pe site-ul ANAF – pagina de asistenţă contribuabili/toate formularele.

Potrivit legii, contribuabilul este subiect al raportului juridic fiscal, care, îşi poate îndeplini obligaţiile fiscale şi printr-un împuternicit, desemnat potrivit legii. Cererile 230, se depun direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată. Relaţii suplimentare pot fi obţinute de la unităţile fiscale teritoriale sau de la DGFP Bihor, Oradea str. D. Cantemir, nr. 2b, camera 303 sau telefon 0259/433056.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !