Marionetele «Itinerances», parteneri de scenă pentru copii

De Veronica Bursaşiu
Marionetele «Itinerances»,  parteneri de scenă pentru copii
O armată de marionete, construite în Cehia, i-a întâmpinat pe copii la Sala Arcadia.


20 de copii între 10-14 ani au avut privilegiul de a pune în scenă miniscenete de teatru după o regie semnată chiar de ei, pe baza unor miniscenografii pictate care înfăţişau laboratorul lui Einstein, o stradă sau o sală de clasă. Partenerii copiilor în acest demers au fost marionetele realizate de regizorul de origine spaniolă Luis Montoto, care trăieşte acum în Cehia. Acesta a adus la Oradea: un robot, pe Einstein, un poliţist, marionete-adulţi şi marionete -copiii, cărora micii actori au fost liberi să le dea nume şi viaţă, să le pună în cele mai neaşteptate situaţii. Robotul care a mâncat temele unui elev exact în laboratorul autorului Teoriei relativităţii i-a făcut pe copii să se dezlănţuie.

Totul s-a întâmplat în cardul unui worshop unde copiii au fost putut să se familiarizeze cu scenografiile şi apoi să-şi construiască propriile poveşti. „Un pic de comedie ” au considerat micii actori şi regizori că trebuie să se regăsească în piesa pe care o prezintă pentru a avea succes la public. Luis Montoto le-a explicat celor mici, interesaţi să plece acasă cu marionetele, că pot improviza şi folosindu-se de propriile jucării , ori chiar de materiale neconvenţionale. Atelierul de teatru a avut loc şi în şcoli din Cehia şi Franţa. Începând de duminică, timp de două săptămâni, atelierul de teatru se va muta în şcolile în care sunt preponderent copii romi, acolo unde se predă în limba maghiară, în școala în limba slovacă din Budoi, dar şi la Centrul Orizont unde sunt copii cu dizabilitaţi. Atelierul de teatru are loc în cadrul Proiectului «Itinerances» care se va derula până în iunie 2015 în cadrul prroiectului cultural european «Cultura 2007 – 2013 » la componenta cooperare internatională ”, explică actorul Florian Silaghi, directorul Trupei Arcadia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !