Ministrul Sănătății retrage și reanalizează acte normative

De Otilia Șandor
1Comentariu
Noul ministru retrage proiecte pentru analiză
Noul ministru retrage proiecte pentru analiză
Noul ministru al Sănătății vrea să arate că muncește, retrăgând 28 de acte și invocând trei priorități, pe care, de fapt, orice ministru le-ar fi avut.

Ministerul Sănătății a retras marți din procesul de dezbatere publică sau avizare interministerială un număr de 28 acte normative.
Este vorba despre șapte ordine de ministru aflate în consultare publică la rubrica Transparență Decizională și alte 21 de proiecte de hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență și legi inițiate și aflate în avizare interministerială.

„Am primit mai multe semnale și nemulțumiri din partea pacienților, dar și a profesioniștilor din sistem, cu privire la o serie de documente aflate în dezbatere publică sau pe circuitul de avizare. Aceste acte trebuie rediscutate, reanalizate și regândite cu toți factorii implicați, pentru că dorim ca deciziile pe care le luăm să răspundă cerințelor actuale, în vederea creșterii calității în domeniul sanitar. Un exemplu îl reprezintă Legea privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate. Actul normativ vizează activitatea și are impact asupra tuturor celor care lucrează în sistem, motiv pentru care se impune a fi elaborat cu atenție și responsabilitate, în funcție de solicitările și nevoile tuturor categoriilor de personal”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Trei priorități

Prioritățile pe care le-a anunțat noul ministru al Sănătății, dr. Victor Costache, nu par a fi demersuri inovative. Practic, ministrul a anunțat și pe site-ul ministerului doar trei priorități, dintre care una oricum e în derulare și stabilită deja: susținerea rezidențiatului, în data de 8 decembrie.

„Vom încerca să prioritizăm acțiunile principale în domeniul sanitar. În primul rând, vom menține funcționarea normală a ministerului, cât și a programelor în curs. Trebuie să prioritizăm câteva direcții principale. Unul dintre primele aspecte care trebuie menținute funcționale este concursul de Rezidențiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întrega țară care se pregătesc de ani de zile pentru acest concurs, care este un moment de cotitură în viața oricărui student la medicină. Încă din prima zi a mandatului, am vorbit cu studenții. Concursul va avea loc pe 8 decembrie. Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60 la sută nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri. Trăim într-o țară în care resursa umană este deficitară. Acești tineri care au muncit timp de 6 ani, care au reușit la un examen de licență, sunt importanți pentru țara noastă și sistemul medical și trebuie integrați”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache, într-o conferință de presă.

A doua prioritate a noului ministru e tot una veche, pe care ar fi avut-o oricare alt ministru, din orice partid și doar pentru simplul motiv că este necesară: rectificare bugetară pentru programe de sănătate și salarii până la sfârșitul anului, iar pe viitor – aducerea de fonduri suplimentare, prin asigurările complementare în Sănătate.

A treia prioritate o reprezintă reanalizarea proiectului spitalelor regionale, pentru care noul ministru n-a retras actele, așa cum a făcut-o în cele 28 de cazuri, tot pentru analiză. Proiectul spitalelor regionale a fost inițiat de fostul ministru al Sănătății.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor