Înviat după 25 minute de resuscitare

Înviat după 25 minute de resuscitare
Pâna si medicii au ramas uimiti. Un baiat cu semne clare de deces, provocate de un accident consumat joi în Tileagd, a fost readus la viata dupa aproape o jumatate de ora.

„Politistii din Tileagd ne-au sunat. Daca am înteles bine, ei erau chiar în zona accidentului. Când am ajuns, baiatul era mort”, ne-a declarat medicul în urgenta Emil Botcau, de la Serviciul Judetean de Ambulanta Oradea.


Doctorul ne-a spus ca V.V. (14 ani) traversa strada pe soseaua principala din Tileagd, chiar aproape de scoala. O dubita l-a surprins pe sosea si l-a trântit de pamânt. Când echipajul medical a ajuns (la circa 15 minute de la accident), baiatul era pe marginea drumului, având semne clare de deces. „Inima îi era oprita, respiratia îi era oprita. Nu avea semne de traumatisme deschise, deci era clar ca leziunile grave erau interne”, a spus doctorul, care a precizat ca în astfel de cazuri resuscitarea ofera sanse de sub 1%.

Readus la viata


„Totusi, când e vorba de copii, facem resuscitarea indiferent de starea pacientului”, a spus medicul. L-a asezat pe baiat la monitor care, la fel ca în filme, indica o linie continua, semn ca inima îi era inactiva.


Dupa 25 de minute de manevre continue de resuscitare, medicul a observat ca monitorul a început sa redea linii discontinue. Inima baiatului începuse sa bata din nou.
Conform medicului de la Ambulanta, acesta este primul caz din Bihor în care victima unui accident de circulatie este readusa la viata dupa un timp atât de lung de resuscitare (circa 45 de minute). Dar având rezultate bune în cazuri de înec, medicii nu s-au dat batuti si au facut tot ce au putut pentru a salva viata copilului. Frigul, spun doctorii, ca si în cazul înecului, a ajutat inima copilului sa bata din nou.


În stare de urgenta, minorul a fost dus la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean. Doctorii de aici l-au supus pe baiat unei interventii chirurgicale, fiindca avea leziuni interne foarte grave: ruptura de ficat si de splina. Vineri, copilul traia, dar era înca în coma si prognosticul dat de medici prin purtatorul de cuvânt al spitalului, Florin Bodog, era rezervat.

Otilia Sandor