Premieră medicală la Oradea! Un gălăţean cu tumoră la limbă şi la gât, refuzat în ţară, a fost salvat

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
9Comentarii
Intervenţie chirurgicală
Intervenţie chirurgicală - © FOTO: Spitalul Pelican Oradea
Bărbatul, de 57 de ani, este din Tecuci (Galaţi) şi, în urmă cu circa doi ani, a fost diagnosticat cu cancer la limbă şi la gât.

Iniţial, omul a început investigaţiile şi tratamentele în judeţul lui, apoi la Iaşi, dar şi la spitale din Bucureşti. Tumora s-a extins şi avea ganglioni tumorali până în zona claviculei.

Nu se prea fac în ţară

Pe rând, toţi medicii l-au declarat inoperabil. Din întâmplare, a auzit de medicul clujean prof. dr. Teofil Lung (fostul şef al secţiei Chirurgie Orală şi Maxilo-facială de la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială şi doctor în ştiinţe medicale). Acesta este primul doctor român care a efectuat, în urmă cu 15 ani, o operaţie similară, de excizie a limbii cu reconstrucţie.

După tratamente de radio şi chimioterapie, bolnavul din Tecuci a ajuns la Cluj Napoca şi a luat legătura cu dr. Lung, care i-a explicat că doar ocazional se mai fac intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean de acolo. Doctorul i-a propus operaţia la Spitalul Pelican de la Oradea motivând că aici există atât aparatură cât şi personal medical calificat pentru acest gen de intervenţii chirurgicale speciale.

Din muşchiul pectoral

Operaţia a fost efectuată în 6 iunie, de către dr. Lung împreună cu dr.Andrei Ţenţ (medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială şi doctor în ştiinţe medicale, care activează la Spitalul Judeţean din Cluj Napoca, la Spitalul Pelican de la Oradea, la un cabinet privat, tot la Oradea şi e cadru universitar la Facultatea de Medicină Oradea), cu dr. Mihail Pantor (medic specialist chirurgie orala maxilo-faciala) și dr. Călina Tărău (medic primar anestezie-terapie intensivă).

4limba

„Operaţia efectuată poartă numele de glosopelvectomie totală (excizia limbii şi a regiunii sublinguale în totalitate) cu evidare radicală laterocercvicală (îndepărtarea ganglionilor de la nivelul gâtului până la claviculă). Reconstrucţia defectului postoperator a fost făcută prin confecţionarea plastică a unui lambou din muşchiul pectoral mare”, au transmis reprezentanţii Spitalului Pelican Oradea.

Primele cuvinte

În urmă cu câteva zile, bolnavul, aflat acasă, în perioadă de convalescenţă, a rostit câteva cuvinte, pentru prima dată de la operaţie. De altfel, riscurile vitale postoperatorii aferente i-au determinat pe reprezentanţii Spitalului Pelican să facă doar acum cazul cunoscut, când factorul de risc vital a mai scăzut.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor