Pretul verzei a luat-o razna

Pretul verzei a luat-o razna
Cine nu, va trebui sã scoatã din buzunar de trei ori mai mult pentru aceeasi cantitate de varzã. La începutul lunii noiembrie, pretul verzei în pietele orãdene era în jurul a 4.000 – 5.000 de lei kilogramul. Acum, kilogramul de varzã costã de la 15.000 de lei în sus.

Varzã putinã

„În aceastã perioadã cantitatea de varzã rãmasã este putinã. Producãtorii s-au orientat si au mãrit pretul”, este de pãrere un producãtor din Cheresig.

„Anul trecut a fost prea multã varzã pe piatã si am dat-o si cu 1.000 de lei pe kilogram. Nu ne-am scos nici cheltuielile. Multã lume a renuntat sã mai cultive varzã”, ne-a declarat Ioan Abrudan, din Toboliu. Omul crede cã la pretul mare al kilogramului de varzã au contribuit si inundatiile din multe zone ale tãrii, precum si faptul cã si în Bihor a plouat destul de mult si varza nu s-a prea fãcut.

„Au venit dupã varzã cu tirurile la noi acasã chiar si din Moldova, din Sãlaj, din Cluj, din Satu Mare, pentru cã la ei nu s-a fãcut mai nimic”, ne-a mai declarat Abrudan.

Producãtorii recunosc cã pretul normal al kilogramului de varzã ar trebui sã se încadreze undeva între 8.000 si 12.000 de lei. „Anul trecut când am dat-o cu 1.000 de lei nu ne-a întrebat nimeni dacã ne-am scos cheltuiala, dar acum le pare prea scumpã. E adevãrat cã pentru 30 – 40 de kilograme de varzã cât cumpãrã o familie efortul financiar este destul de mare la salariile si pensiile de la noi, dar nu avem ce face”, spune un al producãtor.

Din experienta anilor trecuti, „vãrzarii” sunt de pãrere cã odatã cu apropierea sãrbãtorilor de iarnã varza se va scumpi si mai mult. Ei estimeazã cã în ajunul Crãciunului acesta ar putea sã depãseascã 30.000 de lei/kilogram.

Dan Birta