Prin „Labirintul rupestru” cu Maria Bronţ

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
2Comentarii
S-a inspirat din picturile rupestre, care aveau un rol sacru şi magic.
S-a inspirat din picturile rupestre, care aveau un rol sacru şi magic. - © Foto: Cristian Ene
Artistul Maria Bronţ e în sine un personaj fascinant şi plurivalent.

A absolvit Liceul de Arte Oradea, secţia Grafică de şevalet, Facultatea de Arte, Departamentul de Arte Vizuale, secţia Pictură, Facultatea de Teologie Ortodoxă, are un masterat în Teologie Sistematică pe Fundamente Biblice şi Patristic în cadrul Facultăţii de Teologie, un master în Managementul Serviciilor Sociale din cadrul Facultăţii de Ştiințe Socio-Umane, un masterat în „Pictură şi multimedia” în cadrul Facultăţii de Arte, şi este dansatoare în Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”. Din 2014 până în prezent, Maria Bronţ este profesoară de religie ortodoxă şi doctorand în anul trei la Şcoala Doctorală de Sociologie din Oradea.

Foto: Cristian Ene Foto: Cristian Ene ©

Maria a ales să se perfecţioneze continuu, în domenii conexe, astfel încât să se poată exprima cât mai bine ca artist. În aceste zile, o parte dintre lucrările semnate de Maria Bronţ le puteţi vedea în Cetate, la Galeria Uniunii Artiştilor Plastici, în cadrul expoziţiei „Alternative”.

„Recent, am avut ocazia să expun, datorită doamnei Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Oradea, cu un grup de tineri artişti denumit «Atelier 35». După această expoziţie am participat la Salonul de Toamnă, iar mai apoi la expoziţia «Alternative», unde am expus împreună cu nouă artişti plastici. Cele cinci lucrări expuse fac parte din proiectul de licenţă şi poartă numele de «Labirint rupestru»”, explică Maria Bronţ.

Nu este pentru ultima dată când Maria Bronţ se inspiră din picturile rupestre din preistorie. În lucrarea de dizertaţie „Spirala rupestră”, Maria Bronţ continuă ideea din «Labirint rupestru”, sub coordonarea profesorului Teofil Stiop. Aici apar elementele zoomorfe prezentate sub forma unei spirale, care reprezintă un simbol universal.

„Spirala poate fi asociată în lucrarea mea cu un tunel al timpului, care transpune privitorul într-o altă lume şi într-o altă eră”, explică Maria Bronţ.

Intenţia artistului este de a-l duce pe privitor într-o călătorie în timp, tocmai la originile artei, la primele forme de manifestare ale omului.

Foto: Cristian Ene Foto: Cristian Ene ©

„Pentru picturile mele am folosit ca sursă de inspiraţie picturile rupestre din interiorul catacombelor, care au avut pentru preistorici un rol magic şi sacru. De asemenea, motivul labirintului este un simbol des întâlnit în istoria artelor, peşterile fiind considerate labirinturi naturale. Lucrările au avut dimensiunea de 190/130, fiind executate în tehnică mixtă: tuş şi tempera, folosind pete accidentale, iar ca suport pânza”, spune Maria Bronţ.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor