Privind coperta unei cărţi…

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Privind coperta unei cărţi…
Marti se va lansa o carte, plină de dor şi neuitare…


De dor, pentru că adună în cinci sute de pagini, dor cu dor, vers cu vers, cu priceperea bijutierului care împodobeşte cu pietre scumpe o coroană pentru istorie…Pentru istoria sufletului românesc.

De neuitare, pentru că de marti ea trebuie aşezată în lada cu zestre culturală vie a românilor. Din ea s-a născut şi în ea trebuie să se întoarcă.
Numele adunat pe această carte este Florica Bradu. Un nume legat în memoria noastră mai ales de cântecul curat al bihorenilor, născut iar nu făcut, care a contribuit hotărîtor la aşezarea folclorului melodic bihorean la loc de cinste în arhiva sentimentală naţională. Nume care a adunat în glasul ei trilurile şi înfloriturile unice, de neconfundat ale doinei şi cântecului de dragoste. Şi n-aş vrea să uit de frumuseţea şi distincţia ei proverbială ca reprezentantă demnă a femeilor din România, prin sălile de spectacole ale lumii.

Această carte este într-un fel o cronică artistică a vieţii fiecărui român, a autoarei inclusiv, pe care în pruncie mamele ne-au adormit cu mângâierile cântecului de leagăn, taţii ne-au fredonat melodii despre Horea şi Iancu, bunicii ne-au purtat miraculos pe la curţile împăraţilor din basme, iar satul ne-a crescut înţelept , modest şi respectuos cu învăţăturile şezătorilor, horelor şi nunţilor, în respectul faţă de înaintaşi şi de facerea de bine.

Nu vă opriţi la ultimul cuvânt cuprins între pagini şi citiţi şi înscrisurile de pe ultima copertă. Ele confirmă cele spuse de mine până acum: părerile elogioase ale specialiştilor în arta folclorului – doamna Elise Stan de la Televiziunea naţională şi profesorul universitar, dr. Ioan Bocşa, nimeni altul decât un reputat coleg de cântec al doamnei Florica Bradu – dar şi ale celor trei fete, ca în poveşti: Raluca, Anca şi Lioara care deşi răspândite de soartă şi prestigioase profesii prin lume – universitar, regie de teatru, jurnalism – nu-şi uită cântecele în care mama lor le-a crescut. Editorul are preţuirea noastră pentru felul inspirat în care a încheiat această carte.

Sărbătoarea de marti a doamnei Florica Bradu este în fapt şi sărbătoarea noastră…0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !