Se cere intervenţia Preşedintelui Iohannis la Fabrica de zahăr. Ministrul Daea încearcă salvarea societăţii

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
38Comentarii
Se cere intervenţia Preşedintelui Iohannis la Fabrica de zahăr. Ministrul Daea încearcă salvarea societăţii
Pentru Alina Mungiu-Pippidi, politologul cu expertiză în domenii politicile publice, bună guvernare, luptă anticorupție și democratizare, nu a trecut neobservată ştirea că Fabrica de zahăr din Oradea se închide.

Numele politologului a fost vehiculat ca posibil consilier al Preşedintelui Iohannis. Chiar dacă aceasta nu s-a concretizat, politologul încearcă să aibă un dialog cu şeful Statului. Invitată joi seara la B1 TV doamna Mungiu-Pippidi a cerut intervenţia de urgenţă a Preşedintelui Iohannis pentru a impiedica distrugerea fabricii şi a veni în sprijinul fermierilor care au produs sfeclă de zahăr.

Cu vastă experienţă internaţională, politologul a explicat că în situaţii similare în preşedinţii din ţarile occidentale ar fi convocat de urgenţă ambasadorii şi nu ar fi rămas indiferent în raport cu interesele economice ale ţării.

Aflat vineri la o conferinţă la Institutul Naţional de Statistică, ministrul Agriculturii Petre Daea a dezvăluit că se află în discuţii cu managerul Fabricii de zahăr pentru a conserva şi a nu dezmenmbra utilajele. Aşa cum atrăgea atenţia şi şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, o fabrică precum Diamant odată desfiinţată e aproape imposibil să fie reconstruită.

„Din nefericire, din 33 de fabrici (de zahăr n.r.) câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia acesta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia. Este vorba de fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Dacă se întrerupe acolo şi această activitate este o mare problemă atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200, dar şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi.

Motiv pentru care am discutat ieri, am discutat şi astăzi, vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să îi adunăm să vedem dacă găsim o soluţie, în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze”, a spus ministrul Petre Daea pentru Agerpres.

Acesta a menţionat că a a discutat „foarte mult” joi şi vineri cu managerul fabricii şi va mai mai discuta „într-un interes legitim pentru acest sector”.

90 de fermieri din judeţele Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş, care aveau contracte cu fabrica sunt afectaţi de decizia proprietarului german.

Negocierile cu grupul de producători bihoreni care urmau să cumpere Fabrica de Zahăr au eşuat. Informaţia e confirmată atât de cultivatori, cât şi de surse din interiorul fabricii. Decizia de închidere a fabricii, care are acum 214 angajaţi, va fi anunţată salariaţilor pe 3 ianuarie 2018. Ea vine du...
Proprietarii Fabricii de zahăr „pregătesc terenul” pentru a găsi un cumpărător pentru cei 354.000 mp de teren pe care se întinde producătorul mărcii „Diamant”. Imediat după ce au anuţat angajaţii despre închiderea fabricii de zahăr, proprietarii germani au început să caute în piaţă cumpărători pe...
Închiderea fabricii de zahăr din Oradea de către proprietarii germani scoate din circuitul economic al judeţului milioane de euro, bani europeni acordaţi ca subvenţii la sfeclă de zahăr. Aproape 900 de euro/ha au primit subvenţii fermierii bihoreni care au cultivat şi au predat, anul trecut, sfec...38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor