Se pune de-un dezastru ecologic?

Reactualizat la:
Se pune de-un dezastru ecologic?
Deşi neconfirmată local, exploatarea gazelor de şist ar putea atinge şi Bihorul.

Parte esenţială a strategiei energetice a României în actuala legislatură, exploatarea gazelor de şist stă sub dublul semn al dezastrului ecologic anunţat de ong-urile şi partidele verzi şi al opacităţii instituţiilor publice.

Protestele faţă de tehnologia fracţionării hidraulice se intensifică în ţară, după ce americanii de la Chevron au anunţat că pornesc prospecţiuni în Bârlad. În vârtejul informaţiilor au intrat şi câteva locaţii bihorene vizate prospecţii în vederea aşa numitei exploatări a zăcămintelor de gaze neconvenţionale. Acestea sunt Voivozi, Tria, Băile Felix şi Tulca (EX -01, EX-02, EX-03 şi EX-04 în Depresiunea Panonică, conform sitului Deloitte.com).

Tehnologie, cel puţin neprietenoasă

Beneficiul economic este clar, gazul de şist fiind etichetat ca sursa independenţei energetice. Despre efectele nocive ale tehnologiei de extragerevorbesc doar verzii şi specialiştii.

În esenţă, metoda presupune pomparea în pământ a milioane de litri de apă amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile pentru a elibera gazele. „Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră”, se arată în petiţia online „Nu exploatării gazelor de şist prin fracţionare hidraulică, în RO”, cu geologul Georgeta Ionescu drept autoare.

Tehnologia este interzisă în Franţa, în Bulgaria, de anul trecut, în landul Westafalia-Renania de Nord din Germania, în câteva state din SUA şi este suspendată în Marea Britanie, ca urmare a multelor seisme produse la Blackpool.

Cristina Ghilea

Contra exploatarii gazelor neconventionale

Local, zero informaţie

Experienta franceza0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !