bihon.ro Web analytics

Se pune de-un dezastru ecologic?

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Deşi neconfirmată local, exploatarea gazelor de şist ar putea atinge şi Bihorul.
Scris de erdei - Deşi neconfirmată local, exploatarea gazelor de şist ar putea atinge şi Bihorul.

Parte esenţială a strategiei energetice a României în actuala legislatură, exploatarea gazelor de şist stă sub dublul semn al dezastrului ecologic anunţat de ong-urile şi partidele verzi şi al opacităţii instituţiilor publice.

Protestele faţă de tehnologia fracţionării hidraulice se intensifică în ţară, după ce americanii de la Chevron au anunţat că pornesc prospecţiuni în Bârlad. În vârtejul informaţiilor au intrat şi câteva locaţii bihorene vizate prospecţii în vederea aşa numitei exploatări a zăcămintelor de gaze neconvenţionale. Acestea sunt Voivozi, Tria, Băile Felix şi Tulca (EX -01, EX-02, EX-03 şi EX-04 în Depresiunea Panonică, conform sitului Deloitte.com).

Tehnologie, cel puţin neprietenoasă

Beneficiul economic este clar, gazul de şist fiind etichetat ca sursa independenţei energetice. Despre efectele nocive ale tehnologiei de extragerevorbesc doar verzii şi specialiştii.

În esenţă, metoda presupune pomparea în pământ a milioane de litri de apă amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile pentru a elibera gazele. „Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adauga reteaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră”, se arată în petiţia online „Nu exploatării gazelor de şist prin fracţionare hidraulică, în RO”, cu geologul Georgeta Ionescu drept autoare.

Tehnologia este interzisă în Franţa, în Bulgaria, de anul trecut, în landul Westafalia-Renania de Nord din Germania, în câteva state din SUA şi este suspendată în Marea Britanie, ca urmare a multelor seisme produse la Blackpool.

Cristina Ghilea

Contra exploatarii gazelor neconventionale

Local, zero informaţie

Experienta franceza

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.