Se schimbă aerul unionist din Sînmartin

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
69Comentarii
Lucian Popuș și Cristian Laza
Lucian Popuș și Cristian Laza
Nici primarul Popuş, nici contracandidatul Laza nu vor să „predea” Sînmartinul Oradiei, în baza plebiscitului din 2015.

Nu doar Oradea va organiza un nou referendum de unire cu Sînmartinul, ci şi Sînmartinul. Însă, dacă Oradea a stabilit că o va face o dată cu alegerile locale, pe 5 iunie, primarul de Sînmartin şi principalul său contracandidat din comună spun că viitorul Consiliu Local din Sînmartin va trebui să ia această decizie.

„Propun să discutăm după ce trece sau nu referendumul din Oradea. Văd că ei tot au încercări. Sfatul meu pentru următorul Consiliu Local din Sînmartin este să consulte populaţia, pentru că e un alt Consiliu Local. Le sugerez şi le propun consultarea populaţiei, fiind de importanţă deosebită”, afirmă primarul Lucian Popuş, care va candida pentru un nou mandat de primar la Sînmartin. Acesta nu se mai arată la fel de unionist faţă de primarul Bolojan şi de Oradea, după orădenii au sabotat în două rânduri referendumul, în 2015. Nici nu are cum să fie prea unionist, de vreme ce candidează pentru încă un mandat de primar la Sînmartin.

Contracandidatul lui Popuş este Cristian Laza, fost lider local PNL, trecut între timp la PSD, după unirea PNL cu PDL, dată fiind provenienţa lui Popuş din tabăra portocalie. Director la hotelurile Termal şi Nufărul ce aparţin de SC Turism Felix SA, Laza este un cunoscut opozant al unificării Oradiei cu Sînmartinul. Poziţia sa este aceeaşi formulată de către directorul Turism Felix, Florian Serac, ce se teme de politica fiscală a Primăriei Oradea. Cristian Laza consideră, la rându-i, că fosta Hotărâre a CL Sînmartin, de fuziune cu Oradea, începând din 1 ianuarie 2016, este deja depăşită, nemaifiind valabilă. Această hotărâre fusese dată de aleşii locali din Sînmartin, ca urmare a reuşitei referendumului din Sînmartin. „În HCL, data de 1 ianuarie 2016 este stabilită ca dată a referendumului. Între timp, data a trecut. Acum va trebui stabilită o nouă dată. Mai mult, legea ne spune că mandatul de primar este de patru ani. Nu poţi, printr-o HCL, să întrerupi ce prevede legea. De aceea, nu sunt şanse ca aleşii locali să nu îşi încheie mandatul”, afirmă Cristian Laza, care a mai găsit un motiv pentru care referendumul din Sînmartin de anul trecut nu mai are relevanţă azi. „În plus, le împiedici dreptul de a vota cetăţenilor care au împlinit 18 ani din 10 mai 2015 până azi”, opinează Laza.

Schimb de aleşi locali!?

Între timp, Laza şi Popuş încearcă să-şi întărească echipele în vederea confruntării electorale, atrăgând oameni unul de la celălalt. Trei consilieri locali PNL din Sînmartin au trecut la PSD-ul condus acum în comună de către Laza. Este vorba despre Dorin Lazăr, Vasile Paul şi Marius Şandru. Cei trei vor fi înlocuiţi cu alţii de pe lista PNL, astfel încât primarul îşi va menţine majoritatea în Consiliu, cel puţin până la alegerile locale. „Nu le-am putut oferi locurile pe listă şi pot pleca unde vor. La noi, locurile de consilier sunt în funcţie de cum muncesc”, reacţionează primarul Popuş (PNL), anunţând pentru viitorul apropiat trei achiziţii noi pentru PNL, din alte partide, fără să le nominalizeze, însă.

Cristian Laza este el însuşi fost consilier local, care a demisionat din PNL şi, implicit, din Consiliul Local.69Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor