bihon.ro Web analytics

Se schimbă aerul unionist din Sînmartin

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Nici primarul Popuş, nici contracandidatul Laza nu vor să „predea” Sînmartinul Oradiei, în baza plebiscitului din 2015.
Scris de Demian - Nici primarul Popuş, nici contracandidatul Laza nu vor să „predea” Sînmartinul Oradiei, în baza plebiscitului din 2015.

Nu doar Oradea va organiza un nou referendum de unire cu Sînmartinul, ci şi Sînmartinul. Însă, dacă Oradea a stabilit că o va face o dată cu alegerile locale, pe 5 iunie, primarul de Sînmartin şi principalul său contracandidat din comună spun că viitorul Consiliu Local din Sînmartin va trebui să ia această decizie.

„Propun să discutăm după ce trece sau nu referendumul din Oradea. Văd că ei tot au încercări. Sfatul meu pentru următorul Consiliu Local din Sînmartin este să consulte populaţia, pentru că e un alt Consiliu Local. Le sugerez şi le propun consultarea populaţiei, fiind de importanţă deosebită”, afirmă primarul Lucian Popuş, care va candida pentru un nou mandat de primar la Sînmartin. Acesta nu se mai arată la fel de unionist faţă de primarul Bolojan şi de Oradea, după orădenii au sabotat în două rânduri referendumul, în 2015. Nici nu are cum să fie prea unionist, de vreme ce candidează pentru încă un mandat de primar la Sînmartin.

Contracandidatul lui Popuş este Cristian Laza, fost lider local PNL, trecut între timp la PSD, după unirea PNL cu PDL, dată fiind provenienţa lui Popuş din tabăra portocalie. Director la hotelurile Termal şi Nufărul ce aparţin de SC Turism Felix SA, Laza este un cunoscut opozant al unificării Oradiei cu Sînmartinul. Poziţia sa este aceeaşi formulată de către directorul Turism Felix, Florian Serac, ce se teme de politica fiscală a Primăriei Oradea. Cristian Laza consideră, la rându-i, că fosta Hotărâre a CL Sînmartin, de fuziune cu Oradea, începând din 1 ianuarie 2016, este deja depăşită, nemaifiind valabilă. Această hotărâre fusese dată de aleşii locali din Sînmartin, ca urmare a reuşitei referendumului din Sînmartin. „În HCL, data de 1 ianuarie 2016 este stabilită ca dată a referendumului. Între timp, data a trecut. Acum va trebui stabilită o nouă dată. Mai mult, legea ne spune că mandatul de primar este de patru ani. Nu poţi, printr-o HCL, să întrerupi ce prevede legea. De aceea, nu sunt şanse ca aleşii locali să nu îşi încheie mandatul”, afirmă Cristian Laza, care a mai găsit un motiv pentru care referendumul din Sînmartin de anul trecut nu mai are relevanţă azi. „În plus, le împiedici dreptul de a vota cetăţenilor care au împlinit 18 ani din 10 mai 2015 până azi”, opinează Laza.

Schimb de aleşi locali!?

Între timp, Laza şi Popuş încearcă să-şi întărească echipele în vederea confruntării electorale, atrăgând oameni unul de la celălalt. Trei consilieri locali PNL din Sînmartin au trecut la PSD-ul condus acum în comună de către Laza. Este vorba despre Dorin Lazăr, Vasile Paul şi Marius Şandru. Cei trei vor fi înlocuiţi cu alţii de pe lista PNL, astfel încât primarul îşi va menţine majoritatea în Consiliu, cel puţin până la alegerile locale. „Nu le-am putut oferi locurile pe listă şi pot pleca unde vor. La noi, locurile de consilier sunt în funcţie de cum muncesc”, reacţionează primarul Popuş (PNL), anunţând pentru viitorul apropiat trei achiziţii noi pentru PNL, din alte partide, fără să le nominalizeze, însă.

Cristian Laza este el însuşi fost consilier local, care a demisionat din PNL şi, implicit, din Consiliul Local.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.