Spectacol de zile mari la Forau

De Felicia Muresan
Spectacol de zile mari la Forau
Într-o atmosferă sărbătorească, cu un public numeros, care a umplut până la refuz Căminul Cultural din Forău (comuna Uileacu de Beiuș), duminică, 17 februarie a.c., s-a desfășurat prima ediție din acest an a ,,Vetrelor folclorice”.

Festivalul-concurs, organizat impecabil de Primăria Uileacu de Beiuș, Asociația ,,Bujorii Uileacului” și conducerea Școlii gimnaziale, coordonat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, a reunit opt formații și ansambluri folclorice din zona Crișului Negru: ,,Cununița”, ,,Muguri și mlădițe de tezaur”, ,,Izvorașul”- din Beiuș, ,,Codrenii Bihorului”- din Roșia, ,,Doina Șteiului”- Ștei, ,,Zestrea Buduresii”- Budureasa și ,,Bujorii Uileacului”- Uileacu de Beiuș. Alături de aceste formații au evoluat soliștii vocali colaboratori ai Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Daniela Rada, Violeta Gherman, Adriana Știube, Vlad Ștef și Alexandra Paina, care au oferit împreună, un adevărat regal de muzică, dans și obiceiuri populare din Bihor, care a durat peste cinci ore, îndelung și frenetic aplaudat de spectatori. Festivalul a beneficiat și de o prezentare deosebită, inspirată, datorată domnișoarei prof. Lavinia Casa, o prezență încântătoare, plină de har, care a punctat cu obiectivitate și șarm fiecare moment artistic. Pentru prestația artistică deosebită, juriul – format din Mihaela Sabău, primar Uileacu de Beiuș (președinte juriu), Miron Blaga, consultant artistic, Cristian Seghedi, maestru dans, Violeta Gherman, interpretă de muzică populară, Aurel Moț consultant artistic, Romina Nemeș, interpretă de muzică populară, și Gavrilă Ardelean, instructor cultural – a acordat diplome tuturor participanților, apreciind în mod deosebit momente din programul formațiilor ,,Izvorașul”, ,,Codrenii Bihorului”, ,,Cununița” și ,,Bujorii Uileacului”, pe care le-au propus pentru Gala ,,Vetre folclorice”. De asemeni, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a acordat diplome de excelență doamnei Mihaela Sabău și domnului Gavrilă Ardelean, pentru implicare deosebită în revitalizarea tradițiilor, obiceiurilor și folclorului din comuna Uileacu de Beiuș. Același juriu și alți reprezentanți ai mișcării artistice din zonă, au făcut apoi, și o analiză a stadiului și calității interpretative, a specificului zonei, reliefându-se atât plusurile, cât, mai ales minusurile, stabilind priorități și proiecte pentru activitatea viitoare.Felicitându-i încă o dată pe organizatori, să remarcăm, din nou, că ,,Vetrele folclorice bihorene” de la Forău, comuna Uileacu de Beiuș, a fost una dintre cele mai frumoase și bine închegate manifestări de acest fel realizate în ultimii ani în mediul rural, care, dincolo de spectacol în sine, a fost o bună propagandă pentru cultura tradițională (folclor, port, obiceiuri) și pentru conservarea identității locale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !