Spun „Nu” redenumirii Parcului Olosig

De Cristina Ghilea
41Comentarii
Episcop Bocskei Laszlo
Episcop Bocskei Laszlo
Episcopia Romano Catolică şi-a declarat opoziţia faţă de rebotezarea Parcului Olosig în „Mihai Viteazul”.

Episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo a reacţionat faţă de demersurile executivului de a atribui Parcului Olosig/Liniştii numele lui Mihai Viteazul. Printr-o scrisoare deschisă, acesta reclamă lipsa de transparenţă a Primăriei în luarea deciziei şi nepotrivirea personajului în peisajul orădean.

Astfel, Episcopia îşi afirmă nemulţumirea şi protestul faţă de această decizie care „încalcă memoria colectivă, pentru că se aplică o denumire străină de istoria şi tradiţia oraşului”, spune scrisoarea deschisă.

„Protestăm nu doar faţă de redenumire, ci şi faţă de procedura aplicată de Consiliul local. (Consiliul local, n.r.) a luat o decizie în mod autoritar, fără să întrebe societatea civilă sau bisericile istorice care au proprietăţi acolo, într-un caz care ar fi necesitat o consultare mai largă”, apreciază prelatul romano-catolic. „Terenul nu a fost niciodată, în întregime, proprietatea Bisericii Romano Catolice. În comunism, când Cimitirul Olosig a fost desfiinţat, cei care au fost înhumaţi aici, au fost mutaţi. Mai târziu, după un schimb de teren, o parte a parcului a devenit proprietatea Bisericii Catolice. Pe acest teren, funcţionează acum, un aşezământ al Caritas-ului iar terenul rămas, la rugămintea CL, a fost pus la dispoziţia oraşului pentru a deveni parc”, este un scurt istoric al proprietăţii terenului.

Respect pentru memoria colectivă

„Luând toate acestea în considerare, credem că ar fi fost cuvenit şi necesar să fie întrebată şi biserica noastră în legatură cu redenumirea. O asemenea solicitare nu a existat, afirmaţia potrivit căreia conducerea oraşului ar fi întrebat proprietarul nu este conformă cu realitatea”, se mai arată în scrisoare.

„Una dintre cauzele criozei sociale, culturale şi morale este criza identităţii individuale şi ruperea continuităţii istorice. De aceea, Biserica Romano Catolică cere şi insistă la conducerea oraşului să ia în considerare dorinţa comunităţilor locale şi nemulţumirea lor faţă de hotărârea luată. Cerem să fie respectată memoria colectivă a oraşului nostru, implicit şi denumirile locurilor publice care definesc imaginea oraşului pentru că acestea îmbogăţesc întreaga comunitate orădeană.”41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor