Statul pierde, fraţii Micula câştigă

Reactualizat la:
12Comentarii
Statul pierde, fraţii Micula câştigă
Statul pierde definitiv procesul deschis de frații Micula la ICSID şi are de plată peste 200 milioane euro.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câștigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, și trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat, pentru Mediafax, omul de afaceri Ioan Micula.

„Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acţiunea în anularea hotărârii arbitrale , n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID și toate cererile României și Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mare are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (…) Decizia este executorie în toate țările care intră sub competența ICSID”, a spus, sâmbătă, Ioan Micula.

Suma pe care statul trebuie să o plătească a crescut constant începând din decembrie 2013, când s-a dat decizia în acest caz, atacată ulterior de stat și Comisia Europeană. Potrivit site-ului ICSID, numărul statelor contractante și semnatare este în prezent de 160.

„Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute și ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plătește se adună câteva zeci de mii de euro”, a afirmat Ioan Micula.

Statul trebuie să respecte decizia ICSID, iar în caz contrar avocații au primit dispoziții să recupereze banii îndreptându-se împotriva activelor deținute de stat în țările care sunt parte a ICSID.

De la decizia din 2013 s-au adunat câteva zeci de milioane de euro în plus, la care se adaugă costurile pe care le-a avut statul cu avocații, alte miloane de euro.

În privința implicării Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească conform deciziei din 2013 și a intervenit în sprijinul României în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID, Ioan Micula afirmă că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerț și investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP). „Uniunea Europeană folosește statul român ca să-și facă jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeană plătește, iar statul nu ascultă întotdeauna de Uniunea Europeană. De multe ori când Uniunea Europeană a spus statului să facă ceva a făcut pe dos”, a afirmat el.

Încă un proces

Grupul de firme al fraților Micula are și un alt proces la ICSID cu statul român referitor la piața neagră a băuturilor alcoolice și în care daunele cerute sunt mult mai mari, a spus el.

„Asta nu e nimic pe lângă cazul pe care îl avem împotriva statului român cu piața neagră a băuturilor alcoolice, unde experții internaționali au găsit niște sume foarte mari pe care le pierdem. Am investit 2,5 miliarde de euro în fabrici, în distribuție și în branduri, dar nu putem să le folosim pentru că este piața neagră peste 90%. Statul român nu ia nicio măsură, funcționarii statului nu sunt deloc interesați. (…) Nu poți să pui taxă, iar unii să plătească și alții nu. Iar alții sunt protejați pe față de funcționari ai statului sau de cei care au interes. (…) Când am pornit aceste fabrici, în primul an lucram la 80% din capacitatea fabricilor băuturi alcoolice, iar acum lucrăm sub 2%. Nu poți să concurezi când în piața neagră prețurile sunt de 3-4 ori mai mici. (…) Mergeți în orice piață din București, găsiți țuică, pălincă, dar de fapt este alcool importat care se diluează cu apă și se mai bagă așa niște arome”, a mai declarat, Ioan Micula.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor