Stimulente pentru angajarea absolvenţilor

De Dan Birta
Reactualizat la:
1Comentariu
Békési Csaba
Békési Csaba
Timp de şase luni, firmele care încadrează absolvenţi în stagiu vor primi de la stat lunar 750 de lei.

Începând cu acest an, angajatorii vor fi stimulaţi să angajeze absolvenţi de studii superioare. La data de 12 martie 2014, va intra în vigoare Legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. „În conformitate cu prevederile acestui act normativ, angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (750 lei), prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Indicatorul social de referinţă este în prezent de 750 de lei”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.

Stagiu de şase luni

Legea reglementează, pentru absolvenţii de învăţământ superior, perioada de şase luni de debut în profesie.

„Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate”, susţine directorul executiv al AJOFM Bihor.

Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tânărul va fi coordonat și supravegheat de un mentor desemnat de angajator.

Contractul de stagiu se încheie o dată cu încheierea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de şase luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor