Studiu geotermal de graniţă

De Cristian Horgoș
Studiu geotermal de graniţă
Universităţile din Oradea şi Szeged au finalizat un proiect de monitorizare a rezervelor geotermale comune.

Universitatea din Oradea (UO) şi Universitatea de Ştiinţe din Szeged au încheiat pe 31 octombrie proiectul HURO „Cercetarea transfrontalieră a rezervelor pentru utilizarea durabilă a energiei geotermale”. Rezultatele finale au fost prezentate sâmbătă şi la Biblioteca UO.

Obiectivul proiectului a fost crearea unei baze comune româno-maghiară pentru protejarea rezervelor de apă geotermală din arealul transfrontalier.

Din finanţarea totală de 339.000 euro, liderului de proiect – Universitatea din Szeged – i-au revenit 173.700 euro iar 165.300 euro au fost alocaţi Universităţii din Oradea, din partea căreia manager partener de proiect a fost dr. ing. Mircea Gordan.

„Obiectivele urmărite au fost atinse cu succes, iar rezultatele obţinute sunt rodul unei munci în echipă şi a unei excelente conlucrări româno-maghiare şi se referă la: proiectarea unui sistem comun de monitorizare româno-maghiară pentru zona ţintă şi elaborarea unui studiu de fezabilitate şi a conceptului de «sistem cascadă geotermală» pentru Universitatea din Oradea”, a mai transmis echipa de proiect din partea UO.

„Secete” la Băile 1 Mai

Dată fiind disputa dintre custodele rezervaţiei naturale „Izvoarele Peţei” – adică Muzeul Ţării Crişurilor respectiv Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) Bihor privind motivul scăderii, iarna trecută, a nivelului apei termale în Ochiul Mare din Băile 1 Mai, i-am solicitat managerului de proiect un punct de vedere.

„Zăcământul geotermal din Băile 1 Mai este unul atipic. Oricum, nu a fost ţinta studiului prin acest proiect întrucât nu este o rezervă comună transfrontalieră ci un zăcământ aflat totalmente pe teritoriul României. În zona judeţului nostru există o singură rezervă care porneşte din Munţii Bihorului, trece prin Oradea, unde intră la mare adâncime, şi trece apoi spre Ungaria. Zona unde ajunge în Ungaria nu este, deocamdată, o informaţie publică”, ne-a răspuns dr. ing. Mircea Gordan.

Cu alte cuvinte, proiectul a vizat doar zăcămintele comune, care impun o exploatare raţională de o parte şi de alta a graniţei româno-ungare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !