Taxa auto se recupereaza in instanta, si la Oradea

Reactualizat la:
1Comentariu
Laura Sarca
Laura Sarca
Taxa auto se recuperează cu dobânzile la zi şi cheltuielile de judecată.

Taxa de primă înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent de denumirea purtată, se poate recupera în instaţă. Acest lucru o spune avocatul Laura Sarca, care a câştigat anul trecut nu mai puţin de 30 de astfel de cauze.

 În timp ce autorităţile schimbă denumirea taxei de la un an la altul, mai repede ca ţiganii caii, doar, doar vor păcăli Curtea de Jutiţie a Uniunii Europene, persoanele care doresc să o recupereze o pot face prin proces.

 Numai în judeţul Bihor în cursul anului 2011 şi-au recuperat taxa auto circa 5.000 de persoane, cifra fiind totuşi destul de mică faţă de numărul celor care au plătit această taxă.

Paşi de urmat

 Pentru a le fi mai uşor şi a nu fi purtate pe drumuri, persoanele care doresc să-şi recupereze taxa auto trebuie să consulte un avocat, care va face toate demersurile în acest sens. „Cei care au plătit o taxă auto după data de 1 ianuarie 2007 pot să o recupereze în întregime, indiferent de data la care a fost înmatriculată maşina”, spune Laura Sarca.

 După contestarea în instanţă se primeşte un termen de judecată stabilit în sistem informatic. Termenul este cuprins între o lună şi şase luni, în funcţie de completul de judecată ales de calculator.

 Urmează judecarea cauzei la termenul stabilit, când persoana care a contestat taxa auto primeşte o decizie favorabilă, care, de obicei este atacată de Fisc cu recurs.

 După judecarea recursului la Curte, decizia rămâne definitivă şi irevocabilă. „Această decizie, împreună cu o cerere, se depune la Finanţe, care virează banii în contul persoanei respective”, precizează avocatul.

 Pe de alta parte, există reticenţe legate de costurile legale ale unui proces, care, în unele cazuri, pot fi echivalente sau mai mari decât taxa auto plătită. Pe acest lucru se bazează şi autorităţile, dar este bine de ştiu că atunci când se recuperează taxa, se recuperează toate cheltuielile, la zi. „Taxa auto se recuperează în întregime, inclusiv plata dobânzilor legale şi a cheltuielilor de judecată”, susţine Laura Sarca.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor