Transportul în comun se scumpește cu până la 20%

De Cristina Ghilea
52Comentarii
Transportul în comun se scumpește cu până la 20%
Cea mai mare scumpire e la biletele cu două călătorii dar majoritatea tipurilor de abonamente vor fi taxate mai mult din 1 octombrie.

Prin votul majorității PNL, Consiliul local a aprobat cererea conducerii OTL SA referitoare la creșterea tarifelor pentru serviciile de transport în comun. S-au opus, la vot, consilierii locali din opoziție, UDMR și PSD.

Majorarea va intra în vigoare din prima zi a lunii octombrie și este diferențiată în funcție de tipul de abonament. Prețul unui bilet cu două călătorii va fi de 6 lei, față de 5 lei, cât e azi. Abonamentul unic pe toate liniile se va scumpi cu 10 lei adică 14,3%, de la 70 de lei la 80. Prețul acestuia pentru elevi și studenți va fi, deci, de 40 de lei.

Abonamentul unic pe 3 luni va costa 220 lei, față de 195 lei, cât e azi iar abomentul pe un an va ajunge la 890 față de 780 lei, cât e acum. Legitimația de călătorie pe o zi se scumpește cu 15,4%, ajungând la 15 lei iar cea săptămânală va fi de 40 de lei, cu cinci lei mai mult ca acum.

O creștere de 20% se aplică și pentru biletul de suprataxă, achiziționat de la șofer – acesta va fi 60 de lei față de 50 de lei, azi.
OTL majorează și tarifele pentru abonamentele lunare pentru cursele din Zona Metropolitană: Oradea-Sînmartin va costa 125 lei față de 110, la fel ca Oradea-Borș iar Oradea-Santău Mare va ajunge la 135 lei, de la 125 lei. Biletele emise prin SMS rămân la aceleași costuri.

OTL SA își justifică cererea de creștere a tarifelor prin creșterea majorării prețurilor la combustibil și energie, a creșterii indicelui ROBOR 3M de care depind creditele aflate în rambursare dar și prin creșterea salariilor.

În nota de fundamentare, OTL arată că majorarea prețului la energie electrică cu aproximativ 45% a condus la creșterea cheltuielilor cu aceasta cu peste 1,08 mil lei pe an.

Majorarea prețului motorinei cu aproximativ 15% a adus cheltuieli suplimentare de 660.000 lei pe an. „Modificarea legislației privind fondul de handicap, cu influență de 39.900 lei pe lună, pentru 12 luni, înseamnă o cheltuială suplimentară de 478.800 lei”, se arată în nota de fundamentare. Modificarea ROBOR 3M a crescut cheltuielile cu 312.000 lei pe an.

În completare, conducerea OTL zice că „prețul legitimațiilor de călătorir nu a fost modificat din anul 2013”. Din majorări, OTL estimează că va încasa în plus peste 2,68 mil lei.52Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor