Tribunalul Bihor a suspendat procesele verbale prin care au fost eliminați 12 elevi din Stei de la Bac

Reactualizat la:
3Comentarii
Tribunalul Bihor a suspendat procesele verbale prin care au fost eliminați 12 elevi din Stei de la Bac
Din cei 108 elevi eliminaţi la Bac, la Ştei, 12 au obţinut suspendarea actului iar anularea lui se va judeca.

O duzină din cei 108 elevi eliminaţi la Bacalaureatul desfăşurat la Ştei au formulat în instanţă, prin avocat, două solicitări: una de suspendare şi una de anulare (definitivă) a actului de eliminare din examen.

Prima solicitare, având un caracter provizoriu, a şi fost soluţionată deja de Tribunalul Bihor, în timp ce judecata pe fond a anulării actului de eliminare va începe abia după vacanţa judecătorească.

Miercuri după-amiază, Tribunalul Bihor a comunicat aceeaşi soluţie în cazul celor 12 absolvenţi de liceu: „Admite acţiunea formulată de reclamant(a)…. în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bihor prin Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen Colegiul Tehnic «Unirea» Ştei, având ca obiect suspendare act administrativ şi în consecinţă: Dispune suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidatului nr…./07.07.2015 de la Centrul de examen nr. 309 din Unitatea de învăţământ Colegiul Tehnic «Unirea» Ştei, privind eliminarea reclamantului de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”.

Cu drept de recurs

Judecătoarea Carmen Domocoş, preşedinte a Tribunalului Bihor, ne-a explicat ieri semnificaţia soluţiei pronunţate miercuri de completul de contencios administrativ al instanţei.

„Contestaţia pe fond se va judeca începând cu luna septembrie. Momentan, pentru elevii care au obţinut suspendarea provizorie a actului de eliminare din examen, decizia Tribunalului e executorie şi prin urmare Comisia de Bacalaureat e obligată să procedeze la corectarea lucrărilor şi să declare apoi elevii admişi sau respinşi. Pentru elevii admişi, Comisia de Bacalaureat le va elibera o adeverinţă pentru a putea să se înscrie la facultate. Decizia este executorie, deci trebuie aplicată deîndată, chiar dacă părţile nemulţumite o pot ataca, la Curtea de Apel Oradea. Dacă Inspectoratul Şcolar sau Comisia de Bacalaureat va ataca decizia de suspendare prin recurs iar Curtea de Apel Oradea le va admite acţiunea, se va reveni la situaţia anterioară suspendării actelor de eliminare”, ne-a declarat judecătoarea Carmen Domocoş.

Cu alte cuvinte, dacă autorităţile şcolare vor avea câştig de cauză la Curtea de Apel, elevii vor mai avea la îndemână doar judecata pe fond dar nu vor putea să se înscrie la facultate fiindcă procesul pe fond va demara doar din septembrie.

„Procese verbale neclare”

În condiţiile în care judecătorii Tribunalului urmează să comunice zilele următoare motivarea deciziei de suspendare a eliminărilor de la Bac, putem nota câteva din argumentele comunicate de avocatul Kolozsi Árpád.

Potrivit acestuia, în cazul unora dintre elevii contestatari, procesul verbal de eliminare cuprinde motivaţii ambigue, de genul „nu s-a putut reţine nimic (în sarcina elevei – n.red.) întrucât camera nu arată nimic”.

De asemenea, avocatul Kolozsi Árpád a mai invocat în instanţă faptul că înregistrările realizate de camerele de supraveghere din sălile de examen sunt doar video nu şi audio. Şi nu în ultimul rând, avocatul Kolozsi le-a mai solicitat judecătorilor să ofere o şansă de a se înscrie la facultate până la judecata pe fond. Aceasta în ideea că dacă după judecată pe fond unii dintre elevii contestatari vor rămâne cu eliminarea de la Bac, ei vor trebui oricum să se retragă şi de la facultate.

 

De vină profii ori „sursele”?

Până la judecarea pe fond a contestaţiilor sunt şanse reale ca Poliţia Ştei să finalizeze cercetările în cazul profesorilor supraveghetori suspectaţi de neglijenţă gravă în serviciu prin tolerarea sau chiar încurajarea unor activităţi de fraudă. Iar o responsabilizare a supraveghetorilor ar conta în argumentaţia părinţilor care îşi dezvinovăţesc copiii arătând că nu e vina lor dacă alţi liceeni au copiat de la ei. În această situaţie e şi Alexandra Burtă, şefă de promoţie la Ştei dar eliminată din examen cu menţiunea în procesul verbal întocmit de Comisia de Bacalaureat că a fost „sursă” pentru candidaţi din spatele ei şi din lateral.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor