Unanimitate si rezolutii in PSD Bihor

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Unanimitate si rezolutii in PSD Bihor
Ioan Mang a fost reales preşedinte. Dragnea, Rus şi Dâncu au aflat şi care sunt priorităţile Bihorului.

Ioan Mang a fost reales, vineri, preşedinte al PSD Bihor, după o conferinţă de alegeri ce a durat doar două ore şi jumătate. Nu a fost nicio concurenţă pentru Mang, la fel cum pentru Consiliul Judeţean al partidului au candidat toţi atâţi pesedişti câte locuri sunt în acest organism de partid: 151. Ca atare, secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, a cerut pentru toate aceste candidaturi vot deschis, prin ridicarea mâinii. Şi a fost uninanimitate în sala plină de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În discursul său, Mang şi-a trecut în cont rezultatele PSD Bihor din 2008, obţinute în cadrul USL, catalogate ca fiind cele mai bune din istoria filialei. Ioan Mang a evidenţiat câteva comune unde PSD era foarte slab în urmă cu ceva vreme, iar în 2008 au obţinut rezultate remarcabile. De asemenea, preşedintele PSD Bihor şi-a propus ca filiala pe care o conduce să coopteze câţi mai mulţi etnici maghiari în rândurile sale, azi fiind membri PSD Bihor 400 de cetăţeni de etnie maghiară. Cu această ocazie, Mang a lăudat şi rezultatele organizaţiei Săcueni, care a obţinut anul trecut 35%, deşi etnicii români reprezintă doar 14% din populaţie.

Mesaje pentru mai-marii PSD

În ciuda ambiţiilor pesediste cu maghiarii, preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru s-a arătat generos şi glumeţ cu gazdele sale din PSD. Lui Mang i-a oferit sămânţă de grâu – „sămânţa încrederii”, ex-miniştrilor clujeni Vasile Dâncu şi Ioan Rus le-a oferit un album cu descrierea judeţului Bihor, respectiv un puzzle cu judeţele, ca mesaj să fie atenţi unde plasează Bihorul în perspectiva regionalizării. Liviu Dragnea a fost „mituit” cu o pâine ungurească, Kiss făcând apel la tradiţia maghiarilor, dar motivându-şi gestul şi cu un citat biblic, care spune că „dacă eşti lovit cu pietre (Kovesi), să dai înapoi cu pâine”. Cu amendamentul că UDMR ar prefera ca Guvernul să-i pună în funcţii pe ungurii propuşi de Uniunea maghiară. Acelaşi Kiss nu s-a răbdat să nu-i transmită lui Dragnea, printr-un banc cu un rabin, că UDMR s-ar dori cooptată la guvernare. Hâtru, Dragnea i-a transmis în maghiară să aibă răbdare, „că nu se ştie niciodată”.

Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tendinţele centralizatoare „ale unor colegi de-ai noştri”, exemplificând cu intenţiile ministrului Nicolăescu, dar şi cu eventualitatea centralizării Protecţiei Consumatorilor. Popa şi-a expirat speranţa că USLîl va susţine la preşedinţie pe Crin Antonescu şi că va funcţiona şi după 2016. Primarul Bolojan a apreciat că „este esenţial” ca USL să confirme la guvernare şi şi-a exprimat speranţa că toţi – la Guvern, la Consiliul Judeţean, la Primărie – să lase ceva în urma lor. Preşedintele PPDD Bihor, deputatul Ioan Hulea le-a transmis oaspeţilor PSD că „noi vrem să fim din nou Crişana, cu capitala la Oradea”. Luând exemplul lui Kiss, şi Hulea a spus un banc, prin care atrăgea atenţia asupra înstrăinării pe mai nimic a rezervelor de aur şi cupru ale ţării.

Baiurile judeţului

PSD Bihor a adoptat ieri mai multe rezoluţii. Una politică, prin care filiala îl susţine pe Ioan Rus pentru funcţia de vicepreşedinte PSD în regiunea Nord-Vest. De asemenea, Liviu Dragnea primit susţinerea bihorenilor pentru a deveni, la Congresul PSD din 19-20 aprilie, preşedinte executiv al PSD. Alte două rezoluţii au fost pentru judeţ: una prin care pesediştii bihoreni solicită reabilitarea drumurilor în Bihor şi realizarea tronsonului bihorean al autostrăzii şi o alta, care solicită ca Oradea să fie centru regional. De asemenea, viceprimarul Ovidiu Mureşan le-a pus în vedere oaspeţilor din conducerea centrală ca filiala PSD Bihor să fie sprijinită pentru a obţine funcţii în conducerea centrală a partidului, „ca o contrapondere” la funcţiile de vicepreşedinţi pe care Cornel Popa şi Ilie Bolojan le au în PNL.

În discursul său, ex-ministrul Ioan Rus i-a asigurat pe toţi cei prezenţi că le va reprezenta interesele. În privinţa regionalizării, Rus a spus că din partea sa, capitala regiunii poate să fie şi la… Ciucea (!). Important este ca scopul acestei regionalizări să fie atins – dezvoltare şi servicii mai bune pentru cetăţeni.

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor