bihon.ro Web analytics

5 pași esențiali pentru a evita să devii din martor …inculpat

5 pași esențiali pentru a evita să devii din martor …inculpat

Azi ai primit citație ca martor la Poliție/Parchet sau ai fost chemat telefonic.
Azi ai primit citație ca martor la Poliție/Parchet sau ai fost chemat telefonic.

Probabil deja știi că printre drepturile tale fundamentale se numără atât privilegiului contra auto-incriminării, cât și dreptul de a nu contribui la învinuirea soțului/soției (partenerului de viață), a copiilor, fraților sau părinților tăi. Indiferent ce presupune polițistul anchetator că ar fi făcut ființele dragi ție, ai dreptul să taci (doar cu privire la faptele lor și activitățile tale – referitor la restul planetei, ai obligația de a da declarație de martor).

Dar cum te descurci fără a avea un avocat lângă tine, rezistând metodelor persuasive ale polițistului sau procurorului care te presează să dai declarație ca martor, sub jurământ? (ori inspectorului ANAF / ITM care îți cere imperativ note explicative despre afacerea ta sau a soției tale)

 1. Înainte de a răspunde la orice întrebare, polițistul sau procurorul are obligația mai întâi să-ți comunice numele tuturor persoanelor cu privire la care îţi solicită să dai declarație; (cum altfel poți afla dacă ai dreptul la tăcere?)

 2. Apoi veți analiza împreună dacă te încadrezi într-o categorie specială din perspectiva relației tale cu suspectul/inculpatul (cum spuneam: frate, soție, fiu, etc) și îți va comunica neapărat dacă ai dreptul la tăcere din acest motiv; poți alege tu dacă dai declarație de martor în aceste condiții, dar nu mai este o obligație legală; Atenție: dacă renunți la acest privilegiu, devii ireversibil martor, și poți fi incriminat pentru mărturie mincinoasă.

 3. Următorul pas constă în a-ți comunica obiectul concret și detaliat al audierii pe care vei insista să îl consemneze. Dacă obiectul audierii privește activitatea firmei administrate de tine, sau un eveniment la care știi că ai contribuit, poți invoca dreptul de a nu contribui la propria ta învinuire;

 4. Atenție la orice semnezi, citește neapărat paragrafele tipărite deasupra semnăturii (atâția oameni le neglijează), prin semnătură atești că ți s-au adus la cunoștință;

 5. Indiferent dacă ești o persoană în condițiile de mai sus (ai dreptul la tăcere) sau ești un martor ”obișnuit” (obligat să declare), este un drept esențial al martorului de a fi însoțit de către avocat, iar omisiunea de a-ți comunica acest aspect sau sfatul ”prietenesc”: ”nu ai nevoie de avocat” constituie un semnal de alarmă.

Ți-am dat câteva reguli orientative. Dar dacă simți că ai nevoie de un protector profesionist, analizează și cheamă-ți avocatul; până când nu e prea târziu.

Avocat Manole Ionel

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  Nu declari nimic, nu semnezi nimic! Ceri sa te consulti cu un avocat ALES! Aici e un mare semn de intrebare: cati romani au un avocat asa cum au un medic de familie?! Cred ca sub 10%.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.