bihon.ro Web analytics

Cine mai are nevoie de Cultură la Oradea?

Reactualizat la:

Cine mai are nevoie de Cultură la Oradea?

Artista Vioara Bara
Reactualizat la:
Cu mult regret, scriu acest articol... Am așteptat ani de zile să vină „liberalii mei” (așa îi numeam eu) la guvernare... și au venit.
Cu mult regret, scriu acest articol... Am așteptat ani de zile să vină „liberalii mei” (așa îi numeam eu) la guvernare... și au venit.

În unul din cele mai frumoase orașe din țară, Cultura moare încet și sigur… Nu intru în anumite aspecte despre ce se întâmplă cu revista Familia (care numai are statut juridic) sau cu Școala de Arte Francisc Hubic care a rămas tot fără statut juridic și a cărei diplomă era (poate mai e) echivalată în occident, sau problemele legate de teatru și muzee (facebookul a dat suficiente informații), am să vă vorbesc doar despre de Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR) Filiala Oradea.

Oradea a rămas 15 ani fără galerii de expunere prin grija unui primar PDL (spațiile s-au închiriat pentru Robingo), dar nimeni nu ne-a simțit lipsa de pe simeze, UAPR București chiar a propus desființarea filialei din moment ce nu mai puteam expune la noi acasă.

În sfărșit Primăria liberală, pe fonduri culturale europene, renovează Ceatea Oradiei, drept care un corp de clădire este transformat în muzeu, altul în galerii de expunere etc. Formidabil! Mi-am spus – începe să reînvie și viața culturală și vizibilitatea artiștilor plastici în acest oraș… Doar că bucuria noastră nu a ținut decât câțiva ani, perioadă în care, fiind renovată din fonduri culturale europene nu se putea schimba destinația spațiilor. Perioada noastră de grație a fost doar de patru ani, cât Primăria ne-a plătit utilitățile, galeristul, și ne-a finanțat și două expoziții în această perioadă. Şi totuși, Consiliul Județean condus înainte de dl președinte Pasztor Sandor (mii de mulțumiri) ne-a finanțat anual câte o expoziție.

În toamnă „liberalii mei” au câștigat și Consiliul Județean Bihor, drept pentru care am făcut un program expozițional foarte ambițios pe anul 2021.

Din păcate însă, edilii orașului și ai județului au ambiții mult mai importante și nu au timp să se mai preocupe și de UAPR Filiala Oradea, nici Primăria și nici Consiliul Județean (să nu uităm că pe perioada celor patru ani artiștii au donat vreo 40 de lucrări Cetății, respectiv Muzeului Orașului Oradea, care era sub egida Primăriei). Marile schimbări și reforme au început să se facă simțite la toate instituțiile de cultură: cu excepția muzeului care a trecut sub egida Muzeului Țării Crișurilor, toate spațiile din cetate au trecut sub administrația firmei particulare Visit-Oradea (care este în parteneriat cu Primăria) pentru a le închiria și a le transforma în spații comerciale. Rugămințile noastre și recipisele trimise la Primărie și Consiliul Județean, solicitarea de a rămâne sub egida muzeului sau a Primăriei au fost zadarnice… Am fost aruncați în brațele acestei firme private care, deocamdată, ne lasă să funcționăm în galerii fără a plăti chiria (mulțumiri domnului director Mihai Jurcă). Mă întreb, oare pentru cât timp? Condiția este să suportăm noi cheltuielile de întreținere – numai spun de galerist… 13 săli pline de calorifere, spațiu de 700 metri pătrați cu aproximație, după un calcul estimativ, iarna se va ajunge la suma de 5.000 lei pe lună, și pe galerist ca să îl plătim nici nu se mai pune problema… De unde atâta amar de bani? Oare vom putea noi artiștii să tot scoatem din buzunar? Cred că edilii orașului și ai județului mizează pe faptul că vom pleca noi, de bunăvoie, din imposibilitate de plată, și nu va mai trebui să ne scoată din galerii ca acum 20 de ani.

Să vă mai spun că dl. președinte de Consiliu Județean a refuzat să mai facă vreo finanțare în acest an și am pierdut o importantă expoziție, cu un important curator internațional și câțiva artiști din Irak? Și când și-a dat seama că nu poate tăia chiar de tot finanțările culturale a hotărât să aloce, totuși, infima sumă 50.000 lei pentru tot județul? Și comisia de evaluare a proiectelor (formată din consilieri politici care nu pot face diferența între mere pădurețe și mere golden) a tăiat UAPR Filiala Oradea de pe listă preferând să dea finanțare la o expoziție de artă naivă și la o expoziție foto, tot de amatori? Să vă mai spun că alte județe fac finanțări serioase pentru cultură și ele sunt de ordinul unor mii de euro, nu bani mărunți cum am cerut noi? Pe ce lume trăim, domnilor?

Să vă mai spun că în acest an Primăria Oradea a refuzat să ne finanțeze și nouă o singură expoziție, dar au cheltuit cu zilele Art – Nouveau 254 000 Euro (fonduri europene) organizând un spectacol de lumini și atârnând niște materiale textile înflorate pe străzile din centru, sau că acum au finanțat o expoziție de fotografii a unui jurnalist din Ucraina? Să vă mai spun că atât dl. primar Florin Birta cât și dl președinte Ilie Bolojan au afirmat că e un an greu și nu vor mai face finanțări, și totuși au făcut?

Să vă mai spun că o filială care este importantă în România și care scoate singurul ziar de artă din țară a devenit neiteresantă pentru edilii orașului nostru? Oare acest oraș turistic atât de frumos, și asta prin grija domnului Ilie Bolojan, nu are nevoie să fie însuflețit de artă adevărată?

Dragi mei artiști plastici, să vă așteptați (după cum am spus și acum patru ani) că perioada de grație a organizării expozițiilor la Galeriile din Cetate se termină la cinci ani după finanțarea europeană de renovare a Cetății. Arta pentru edilii noștri pe care noi i-am votat nu este rentabilă. Dar câți își dau seama că o Cetate nu poate fi decât o Cetate a Culturii? Vorba lui Nicolae Iorga: ,,Un popor fără un steag de cultură este o gloată și nu o oaste.’’

V-am respectat și iubit pentru tot ce ați făcut în acest oraș, domnule Ilie Bolojan! Dar la cum aruncați, acum, Cultura-n tomberon, și nu aveți pic de respect față de artiștii acestei urbe, indiferent că sunt scriitori, actori sau plasticieni, să știți că nu vă mai iubesc.

Vioara BARA, preşedintele UPAR Filiala Oradea

25 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. n-m fost naiv :) says:

  Fonduri Europene! De acolo pot fura. Cine a crezut ca betonierii ca Bolojan si Birta sunt interesati de cultura, a fost cam naiv. Existau FE care putea sa fie accesate. Atat. Stiu ca la MTC n-au inteles in ce difera un muzograf arheolog de unul zoolog… ca tot muzograf se numeste…

 2. rus says:

  tu sigur ai Viorica ca esti proasta ca o pasare. II articolul asta advertorial? ca daca nu umple bitii degeaba.

 3. pnlistidiot says:

  Peneleu si cultura, vaka si chilotii. pe de alta parte, ma bucur. Ielitele au votat cu dreapta. Va pupa Veorica! )))

 4. Valacluan says:

  Stimata Doamna…chiar totul pe gratis…nu se poate. Daca nu v-a spus nimeni calitatea lucrarilor expuse in spatiile UAPO este jenant de slaba. Probabil ca nu sunt nici vanzari in definitiv suntem totusi …in Oradea…unde e vopsit gardul…inauntru…e asa cum e si cum a fost de mul ttimp, pentru ca cei care au construit orasul frumos la care va referiti sunt fie in urna de la Auschwitz fie in groapa comuna unde a fost mutat cimitirul Olosig.

  • Ana Conda says:

   Distinse Domn
   In ce calitate faceti comentarii despre arta oradeana?? Daca nu sunt indiscret, va rog sa-mi enumerati (sincer… fara sa dati buzna la internet…!!!) cate muzee si galerii de arta ati vizitat in ultimii 50 de ani??!! Imi puteti enumera nume ale unor mari artisti plastici oradeni??!! Intreb, nu dau cu paru’…

 5. ionel says:

  Priviti la “drop” , exemplul ca lipsa culturii te face cel mai mare cretin de aici

 6. Cacajan says:

  Lasa, nu te mai plange, ca sora-ta vinde gablonturi la “galeria” de pe Republicii, iar cand primeai bani de la CJ cate 200 de milioane de lei, nici dracu nu stia ce faci tu cu banii aia, ca doar n-ai cumparat saratele si sucuri de ei ! Deja te-ai ramolit, trece lumea strada cand te vede, ca esti pisaloaga. Si care-i problema ta cu arta naiva si cu arta fotografiei ??? Astea nu sunt tot arta ? Sictir si vezi de mazgalelile tale.

  • coti says:

   nu intzaleje ma ca e pasaret! si mai si cerseste fara bun simt.

   • Ana Conda says:

    Distinse Domn
    In ce calitate faceti comentarii despre arta oradeana?? Daca nu sunt indiscret, va rog sa-mi enumerati (sincer… fara sa dati buzna la internet…!!!) cate muzee si galerii de arta ati vizitat in ultimii 50 de ani??!! Imi puteti enumera nume ale unor mari artisti plastici oradeni??!! Intreb, nu dau cu paru’…

 7. Ana Conda says:

  Ma dezgusta catzi dobitoci caca pereri legata de arta!! Cred ca multi sunt maturatori de strada, dar si strazile tre sa fie curate!! Multi spun de Bolojan & Birta ca urasc sprtul!! Cu fotbalul sunt si eu de acord ca nu inseamna nimic pentru spiritualitate unei colectivitati!! Dar desfiintarea unor asezaminte culturale e un act banditesc si admiratia mea pentru cei doi mai sus amintiti, pentru ce au facut pentru Oradea a inceput sa paleasca drastic!!! Orasul vecin si prieten Arad, are 3 (trei) galerii de arta in perimetrul central!! Oradea e condamnata la “vid cultural”, gratie asasinilor culturalo B & B!!! Cultura si arta NU pot trai din autofinantare, CRETINILOR!!! Ele trebuiesc SUBVENTIONATE iar subventiile va aduc putini bani in jeburi!!! Mult succes draga Vioara, lupta-te cu analfabetii astia suntem de partea ta!!! In particular iti voi spune cine sunt, un prieten al tau!!!

 8. Alin Cristea says:

  Probabil nu e vorba de aversiune fata de cultura, ci de principiul lui Peter, deci, de incompetenta. L-am numit pe (prim viceprimarul) Ilie Bolojan exponent al postumanismului si il numesc asa in continuare. Oradea nu e a oradenilor, ci a proiectelor si realizarilor marete… Cum Cultura nu se preteaza la asa ceva, nu e de mirare ca, in cautarea eficientei si a managementului social(-betonist), se pierde din vedere tocmai ce afirma Eugen Lovinescu: “Cultura e finalitatea tuturor societatilor.”

 9. robi says:

  PENIBILA femeia asta
  cand o sa faceti si voi cultura adevarata poate o sa va bage cineva in seama

 10. Coiul stang says:

  Daca ati fi invatat ceva care sa va ofere niste aptitudini utile, cerute de societate, atunci n-ar trebui acum sa va vaicariti si sa urlati dupa bani. Sau sa va vopsiti parul albastru.
  Banii aia dupa care urlati, trebuie produsi de cineva. De ce nu va faceti arta pe banii proprii?

  • Maria says:

   Comentarii de oameni săraci pe toate planurile, vai de noi!
   Toate obiectele pe care le folosesc, umanoizii, hârtia igienica cu miros de piersica, vestimentația, telefoanele, vapoarele, avioanele, rachetele si sateliții, instrumentele muzicale și muzica, sunt rodul creatorilor, indiferent de ramura si domeniul artistic.
   Inginerii, constructorii, medicii, biserica, politica, nu fac nimic fără aportul și viziunea artistica a pictorilor, graficienilor, sculptorilor, designerilor sau arhitecților. Numai cei pe care nu i ducea capul zgrumau pământul și mâncau rădăcini, cei mai creativi umanoizi si au făcut haine, arme ca sa vâneze pe uscat si in apa, adăposturi ca sa poată supraviețui si perpetua. Din fericire, unii mai deștepți, au înțeles care e rolul artei pe planeta si au investit in artisti, ceea ce a dus la ridicarea nivelului de confort al vieții, cuceriri și Invenții geniale. Sigur ca in Romanica nu se poate pt ca toți săracii au impresia ca vor trai mai bine dacă vecinul lor artist moare de foame, fiind perceput ca un parazit social. Sigur ca artiștii noștri abia își duc veacul dacă in loc sa le cumpărăm produsele, punem pe pereți tablouri din supermarket. Ajutati i sa producă cumpărându-le produsele și subvenționați arta ca in lumea civilizata! Investiți in artisti si chiar dacă nu veti avea bani mai mulți, viața si mediul inconjurator va fi mai frumos si mai confortabil!
   In loc sa dați bani cerșetorilor, donați unei scoli de arta sau cumpărați creioane colorate unui copil! Arta si viziunea artistica nu vine banda rulantă, de aceea avem nevoie de toți artiștii care se nasc in mod natural! Se nasc cu un talent care trebuie folosit de societate in scopul îmbunătățirii vieții tuturor. Artistul nu produce la norma și doar pt el ci pt toți semenii lui…
   Societatea tine in spate atâția paraziți sociali și pensionari nesimțiți și va găsiți sa aruncati cu pietre in artisti doar pt ca sunteți prea săraci ca sa intelegeti rolul unui produsului lui in viața omului. Mergeti in pustiu in curul gol, sa vedeți ce inseamna sa nu ai obiecte la îndemâna.
   Mai avem mult pana departe!

   • Ana Conda says:

    Corect!! Jos palaria!!

    • Ana Conda says:

     Domnul “Testicolul din Stanga” ar trebui sa faca o lista completa a banilor care se dau aiurea inspre cele mai aiurite si inutile destinatii si apoi sa-si bata capul cu cine produce acei bani!! Din acestia, un procent INFIM se duce inspre arta!! De ce-i vede, in mod tendentios, doar pe acestia?? Intreb…

 11. Marian Bogdan Teșileanu says:

  Păi, dacă le cîntați orădenilor pe struna familiei Dăian ce v-a umplut simezele cu stropeli de bidinele, ce pretenție de muzică aveți, doamna Vioara?

  • Ana Conda says:

   Am vazut expozitia lui Daniel Daian si e buna!! Amu ca nu-i pe gustul unora asta e alta treaba!! Cand vad vizitatori pe la cate o expozitie (preponderent) abstracta cei mai dragi mi-s cei ce se protapesc in fata cate unui tablou si (se) intreaba plini de importanta: “Sa vina autorul si sa-mi spuna si mie CE REPREZINTA!!!”. Aferim…

 12. România

  Ministrul Educației: Calitatea învățământului din România este într-un punct minim
  Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit sâmbătă despre calitatea învățământului din România, declarând că aceasta se află într-un punct minim, în condițiile în care elevii trec prin școală fără ca măcar să înțeleagă un text.

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere.

  Mapamond

  Rusia clonează marile branduri - CoolCola, Fancy și Street
  Ochakovo, un producător rus de băuturi, a anunţat că va produce o nouă gamă de băuturi răcoritoare pentru a înlocui mărcile emblematice precum Coca-Cola, Fanta şi Sprite, care au părăsit piaţa rusă în urma invaziei militare ruse în Ucraina.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alimentele viitorului: Ce am putea mânca până în 2050
  Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea săapară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Variola maimuței. Avem motive de îngrijorare? Precizările RO Vaccinare
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuței: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici gut feeling, biocurenți sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Excelența Sa ambasadorul George Bologan, scrisoare de acreditare în fața Regelui Spaniei
  Cooperarea multidirecțională, academică, economică, politică și organizarea unei ședințe comune de guvern s-au aflat, de asemenea, pe agenda discuțiilor. Bihoreanul George Bologan devine ambasador cu drepturi depline.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.