bihon.ro Web analytics

Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive

Reactualizat la:

Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Conform articolului 336 alin. 2 Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Conform articolului 336 alin. 2 Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

În practica judiciară împrejurarea dacă o persoană se află sub influența substanțelor psihoactive se poate stabili prin efectuarea unei expertize medico-legale. Raportat la concentrația substanțelor psihoactive din organism, experții concluzionează dacă persoana în cauză se afla sub influența substanțelor psihoactive la momentul la care a condus autovehiculul pe drumurile publice.

Această orientarea a practicii judiciare pare să fie infirmată de o decizie relativ recentă a Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a concluzionat că ” persoana se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, în accepţiunea dispoziţiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanţă consumată sau de concentraţia de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile, întrucât legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 365/RC din 16 octombrie 2020)”.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție par să aibă opinii diferite raportat la prezența alcoolului în organism sau la prezența substanțelor psihoactive în organism. Dacă pentru reținerea unei infracțiuni este necesară prezența în organism a unei îmbibații alcoolice care să depășească 0,8 g/l alcool pur în sânge, se pare că atunci când este vorba de substanțe psihoactive nu are niciun fel de relevanță cantitatea/concentrația din organism a substanțelor psihoactive. Este adevărat că în cazul alcoolului legiuitorul a prevăzut în norma de incriminare o valoare a îmbibației alcoolice (0,8 g/l alcool pur în sânge) pe când în cazul substanțelor psihoactive nu a stabilit o anumită cantitate de substanță consumată sau o anumită concentrație de substanță identificată în probele biologice prelevate.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  Nimic despre incalcarea legii de catre militisti? De pilda folosirea etilotestului in locul etilometrului pt. a stabili daca soferul a consumat alcool. Numai ca eilotestul nu e mijloc omologat, asa ca se foloseste metoda in doi pasi. Daca soferul e ,,pozitiv” la etilotest, este condus la recoltare de probe biologice. E larg raspandita si metoda mai expeditiva, pv si suspendarea permisului. In pv se consemneaza ca s-a utilizat un ETILOMETRU, seria…. certtificat de omologare nr…., etc, e suficient sa fie un singur etilometru la serviciul rutier, baietii il teleporteaza! P.S. Cand am fost oprit si mi s-a cerut sa suflu in p*rcaria militistilor am refuzat si am cerut sa-mi fie recoltate probe biologice. Au dat-o la intors, pierdeau minim o ora din timpul de ,,pescuit”.

 2. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.