bihon.ro Web analytics

Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive

Reactualizat la:

Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Conform articolului 336 alin. 2 Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Conform articolului 336 alin. 2 Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

În practica judiciară împrejurarea dacă o persoană se află sub influența substanțelor psihoactive se poate stabili prin efectuarea unei expertize medico-legale. Raportat la concentrația substanțelor psihoactive din organism, experții concluzionează dacă persoana în cauză se afla sub influența substanțelor psihoactive la momentul la care a condus autovehiculul pe drumurile publice.

Această orientarea a practicii judiciare pare să fie infirmată de o decizie relativ recentă a Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a concluzionat că ” persoana se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, în accepţiunea dispoziţiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanţă consumată sau de concentraţia de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile, întrucât legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 365/RC din 16 octombrie 2020)”.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție par să aibă opinii diferite raportat la prezența alcoolului în organism sau la prezența substanțelor psihoactive în organism. Dacă pentru reținerea unei infracțiuni este necesară prezența în organism a unei îmbibații alcoolice care să depășească 0,8 g/l alcool pur în sânge, se pare că atunci când este vorba de substanțe psihoactive nu are niciun fel de relevanță cantitatea/concentrația din organism a substanțelor psihoactive. Este adevărat că în cazul alcoolului legiuitorul a prevăzut în norma de incriminare o valoare a îmbibației alcoolice (0,8 g/l alcool pur în sânge) pe când în cazul substanțelor psihoactive nu a stabilit o anumită cantitate de substanță consumată sau o anumită concentrație de substanță identificată în probele biologice prelevate.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. anti_usl says:

    Nimic despre incalcarea legii de catre militisti? De pilda folosirea etilotestului in locul etilometrului pt. a stabili daca soferul a consumat alcool. Numai ca eilotestul nu e mijloc omologat, asa ca se foloseste metoda in doi pasi. Daca soferul e ,,pozitiv” la etilotest, este condus la recoltare de probe biologice. E larg raspandita si metoda mai expeditiva, pv si suspendarea permisului. In pv se consemneaza ca s-a utilizat un ETILOMETRU, seria…. certtificat de omologare nr…., etc, e suficient sa fie un singur etilometru la serviciul rutier, baietii il teleporteaza! P.S. Cand am fost oprit si mi s-a cerut sa suflu in p*rcaria militistilor am refuzat si am cerut sa-mi fie recoltate probe biologice. Au dat-o la intors, pierdeau minim o ora din timpul de ,,pescuit”.

  2. România

    ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
    ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

    Anunturi intreruperi energie electrica

    ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
    Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

    BIHON CAO

    Citiri Compania de Apă

    BIHON CAO

    Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

    BIHON CAO

    Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
    Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană. 1

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
    După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 9

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
    Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.