bihon.ro Web analytics

Contestarea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență

Reactualizat la:

Contestarea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Având în vedere numeroasele amenzi aplicate cetățenilor pe durata stării de urgență, dar și cuantumul ridicat al acestora, în perioada următoare este de așteptat ca instanțele de judecată să fie asaltate cu plângeri contravenționale.
Având în vedere numeroasele amenzi aplicate cetățenilor pe durata stării de urgență, dar și cuantumul ridicat al acestora, în perioada următoare este de așteptat ca instanțele de judecată să fie asaltate cu plângeri contravenționale.

Limitele sancțiunilor contravenționale pentru persoanele fizice sunt între minimum 2.000 de lei – maximum 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice sunt între minimum 10.000 de lei – maximum 70.000 de lei. În funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica una sau mai multe sancțiuni contravenționale complementare, acestea fiind: a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; c) suspendarea temporară a activității; d) desființarea unor lucrări; e) refacerea unor amenajări.

Termenul în care se poate formula plângere împotriva procesului-verbal este de 15 zile și curge de la data la care este înmânat procesul-verbal ori din ziua primirii comunicării, în cazul care s-a trimis prin poștă. Prin Decretul prezidențial nr.195/2020, acest termen a fost însă suspendat, astfel încât plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție se poate depune pe toată durata stării de urgență, plus încă 15 zile de la încetarea acesteia.

Pe toată perioada stării de urgență, respectiv încă 15 zile de la terminarea acesteia, se poate achita jumătate din cuantumul amenzii aplicate (după data de 3 aprilie 2020), respectiv jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege (înainte de 3 aprilie 2020).

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tinu says:

  avocatul asta iar vrea sa-i apere pe infractori ca doar el face bani seriosi din asta, dupa el amenzile iar o sa fie ilegale, abuzive, bla, bla….

 2. bobi says:

  Articol de gunoi, copiat din carti. Daca va trimit si eu pasaje din Capra cu Trei Iezi, publicati?

 3. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.