bihon.ro Web analytics

Contrabandă. Necesitatea modificării legislației

Reactualizat la:

Contrabandă. Necesitatea modificării legislației

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Potrivit art. 270 alin. 3 Cod vamal sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.
Potrivit art. 270 alin. 3 Cod vamal sunt asimilate infracţiunii de contrabandă şi se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

 

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”

Dacă fapta este săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Aberația legislativă constă în faptul că pentru infracțiunea asimilată contrabandei (art. 270 alin. 3 Cod vamal) nu există niciun prag valoric stabilit de legiuitor pentru ca fapta să constituie infracțiune, așa cum acesta este instituit în cazul formei de bază a contrabandei, respectiv dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri, sau dacă introducerea în sau scoaterea din ţară a avut loc de două ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mică de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

Practic, dacă deții, transporți sau depozitezi bunuri sau mărfuri cunoscând că provin din contrabandă, indiferent de cantitate sau de valoarea acestora, comiți o infracțiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. De exemplu, transportul unui pachet de țigări cunoscând că provine din contrabandă se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă fapta e comisă de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este de la 5 la 15 ani. Considerăm că este nevoie de o intervenție urgentă a legiuitorului pentru a pune în acord infracțiunea de contrabandă cu cea de contrabandă asimilată (art. 270 alin 3 Cod vamal), prin instituirea și în cazul celei din urmă a unui prag valoric, astfel de cum este el stabilit pentru infracțiunea de contrabandă.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Babu says:

  Maretul avocat Doseanu care ptr. bani potriviti si cu relatiile detinute te poate scapa nevinovat instant, ar dori sa fie si un mic legiuitor acum !!??
  Adica el sa propuna, sa redacteze si eventual sa modifice ori sa creeze legi.
  Sa intelegem ca se pregateste ptr. o viitoare cariera politica, ori doreste sa activeze in ceva foruri superioare ale magistraturii ??
  Asta ar fi semnalul trimis , semnal ce ar trebui citit printre randuri si inteles, probabil.

 2. Nick says:

  Nu te pune nimeni sa faci contrabanda mai ales dacă Cunoști de unde provin bunurile, indiferent de cantitatea sau valoarea lor. Când te bagi conștient in activitatea infracțională meriti sa fii pedepsit. Nici necunoașterea legii nu te salvează de răspundere

  • anti_usl says:

   Da’ sa platesc 21,50lei pe un pachet de Kent e ok?! Iar din acesti bani 15 lei ii dau pt. a le plati unor gun*aie salarii si pensii nesimtite!

 3. BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 2

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.