bihon.ro Web analytics

De ce să continui procesul penal în caz de prescripție?

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Conform art. 18 Cod procedură penală, ”în caz de amnistie, de prescripție, de retragere a plângerii prealabile, de existență a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate, ori în cazul renunțării la urmărire penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal”.
Conform art. 18 Cod procedură penală, ”în caz de amnistie, de prescripție, de retragere a plângerii prealabile, de existență a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate, ori în cazul renunțării la urmărire penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal”.

 

Răzvan Doseanu – avocat coordonator DOSEANU&ASOCIAȚII

Dacă un suspect sau inculpat nu solicită continuarea procesului penal, practic latura penală va fi stinsă ca urmare a prescripției răspunderii penale. Cu toate acestea, sub aspectul laturii civile, instanța va soluționa acțiunea civilă.

În cazul în care se solicită continuarea procesului penal și instanța ajunge la concluzia că inculpatul este nevinovat, va pronunța o soluție de achitare, iar în situatia în care va ajunge la o concluzie de vinovăție, nu va putea dispune condamnarea, urmând să dispună o soluție de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. În cazul încetării procesului penal, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale, practic problema vinovăției rămâne incertă. O persoană care dorește să fie declarată nevinovată poate să o facă doar printr-o solicitare de continuare a procesului penal.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Jimborean says:

  Bună seara am un proces pe rol pe penal conducere fără permis cum pot sa cer prescripția lui sa nu se mai judece

 2. Stingu Vasile says:

  Am un proces din 2015 a fiului meu care nu este vinovat si a intrat la tilharie calificata s a dat hotarire judecatoreasca pentru schimbare a art in art 195 a facut procurorul recurs la curtea de apel acum se rejudeca procesul cum sa procedez sa termine acest proces

 3. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.