bihon.ro Web analytics

Deținuții vor putea executa închisoarea la domiciliu (I)

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În data de 31 martie 2020, Parlamentul României a adoptat o lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.
În data de 31 martie 2020, Parlamentul României a adoptat o lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.

 

Răzvan Doseanu – avocat coordonator DOSEANU&ASOCIAȚII

Legea a fost adoptată aproape în unanimitate (198 voturi pentru și două abțineri), ceea ce evidențiază voința neechivocă a tuturor partidelor politice.

Inițiatorul legii de modificare este senatorul PNL Alina-Ștefania Gorghiu, iar în expunerea de motive se menționează că rațiunile adoptării legii le constituie aglomerarea penitenciarelor, încălcarea de către statul român a umanismului în dreptul penal, efectele pozitive asupra bugetului de stat, în sensul micșorării substanțiale a costurilor necesare întreținerii deținuților. Sunt date ca exemplu state membre ale Uniunii Europene, unde există deja implementate astfel de măsuri, respectiv Italia, Cehia, Olanda și Belgia. Se menționează că pedepasa arestului la domiciliu a fost consacrată de legiuitorii diferitelor state încă din secolul al XVII-lea, iar monitorizarea cu ajutorul brățării electronice a fost utilizată pentru prima dată în anul 1983.

Instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

a. pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

b. infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

c. infractorul și-a manifestat acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;

d. în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Precizăm că legea urmează să fie examinată de Camera Deputaților, care se va pronunța în calitate de Cameră decizională.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nina says:

  o lege idioata data de politrucii parveniti, pentru a-si scapa colegii politruci care au comis infractiuni de puscarie, rusine sa va fie.

 2. mangusta says:

  O senatoare pnl initiaza legea, usr spune ca a votat legea din greseala si psd voteaza nevevindu-i sa creada ca e adevarat. Legea e votata de toti senatorii, exceptie facand 2 senatori care s-au abtinut. Deci toata clasa politica s-a facut de cacao. De ccr nu mai vorbesc. Asa popor, asa parlament. Singura speranta a ramas in Presedinte.

 3. anonim says:

  poi astia sunt mai rai ca PSD-ul ! cu legea asta cei care sunt condamanti pt furt sau viol, infractiuni ce se pedepsesc cu max 7 ani sunt ca si liberi .

 4. ciumagalbenapnl says:

  daca trece si de Camera Derutatilor ciuma galbena pnl si-a dat foc la valiza, asta e mai grava decit OUG13

 5. Xxx says:

  Ați votat!!!Acum culege-ți roadele,popor de idioți.

 6. Roșca Viorel says:

  Care este deosebirea între un violator și o persoana de valoare venita din străinătate? Deținuti primesc mai multe drepturi ca oameni normali. Nu este corect. Oameni politici ii privilegiază.

 7. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.