bihon.ro Web analytics

Evazioniștii nu mai beneficiază de cauza de nepedepsire în cazul achitării prejudiciului

Reactualizat la:

Evazioniștii nu mai beneficiază de cauza de nepedepsire în cazul achitării prejudiciului

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
În data de 18 decembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2021 care a adus modificări importante la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
În data de 18 decembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130/2021 care a adus modificări importante la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Articolul XXIX din OUG nr. 130/2021 modifică art. 10 alin. 1/1 din Legea nr. 241/2005, astfel încât „în cazul în care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 61, 8 sau 9 nu depăşeşte valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”.

Până la această modificare nu exista niciun plafon al prejudiciului cauzat ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală, astfel încât indiferent de cuantumul prejudiciului, în situația în care se achita debitul majorat cu 20% din prejudiciu plus dobânzile și penalitățile la debit, fapta de evaziune fiscală nu se mai pedepsea. Această cauză de nepedepsire nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de Legea nr. 241/2005 într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (11) din Legea nr. 241/2005.

Ca urmare a acestei modificări legislative, se instituie un plafon maxim al prejudiciului la suma de 100.000 de euro pentru a se putea beneficia de cauza de nepedepsire. În situația în care prejudiciul depășește suma de 100.000 de euro nu se mai poate beneficia de cauza de nepedepsire, chiar dacă se achită debitul majorat cu 20% plus dobânzile și penalitățile. Cu toate acestea, având în vedere dispozițiile art. 5 din Codul penal privind aplicarea legii penale mai favorabile, această cauză de nepedepsire va putea opera pentru toate faptele de evaziune fiscală comise până la data de 18 decembrie 2021, dată la care a intrat în vigoare OUG nr. 130/2021.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  Ce sa zic…. Daca varanul platea cele 60 de mil. euro+dobanzi+penalitati+20% si nu mai facea 3 ani de puscarie, statul era mult mai castigat! Cu o (in)justitie ca cea de la noi e de preferat sa incasezi banii, oricum pedeapsa privativa de libertate nu-si are rostul, e o batjocura, le mai platim infractorilor si despagubiri pt. ca i-am incarcerat. Vezi deciziile CEDO.

 2. Cetatean says:

  Domnul din imagine este foarte trist, pentru că a pierdut o sursă importantă de venituri și clienți.
  Nu este motiv de îngrijorare, încă mai sunt fooorte mulți infractori de scăpat basma curată, spălați juridic, uscați și albiți ,,legal” . Pe onorariu, bineînțeles!!

 3. Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.