Articolul XXIX din OUG nr. 130/2021 modifică art. 10 alin. 1/1 din Legea nr. 241/2005, astfel încât „în cazul în care prejudiciul produs prin comiterea faptelor de la art. 61, 8 sau 9 nu depăşeşte valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”.
Până la această modificare nu exista niciun plafon al prejudiciului cauzat ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală, astfel încât indiferent de cuantumul prejudiciului, în situația în care se achita debitul majorat cu 20% din prejudiciu plus dobânzile și penalitățile la debit, fapta de evaziune fiscală nu se mai pedepsea. Această cauză de nepedepsire nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de Legea nr. 241/2005 într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1) sau (11) din Legea nr. 241/2005.
Ca urmare a acestei modificări legislative, se instituie un plafon maxim al prejudiciului la suma de 100.000 de euro pentru a se putea beneficia de cauza de nepedepsire. În situația în care prejudiciul depășește suma de 100.000 de euro nu se mai poate beneficia de cauza de nepedepsire, chiar dacă se achită debitul majorat cu 20% plus dobânzile și penalitățile. Cu toate acestea, având în vedere dispozițiile art. 5 din Codul penal privind aplicarea legii penale mai favorabile, această cauză de nepedepsire va putea opera pentru toate faptele de evaziune fiscală comise până la data de 18 decembrie 2021, dată la care a intrat în vigoare OUG nr. 130/2021.
Trimite articolul
XCe sa zic…. Daca varanul platea cele 60 de mil. euro+dobanzi+penalitati+20% si nu mai facea 3 ani de puscarie, statul era mult mai castigat! Cu o (in)justitie ca cea de la noi e de preferat sa incasezi banii, oricum pedeapsa privativa de libertate nu-si are rostul, e o batjocura, le mai platim infractorilor si despagubiri pt. ca i-am incarcerat. Vezi deciziile CEDO.
Domnul din imagine este foarte trist, pentru că a pierdut o sursă importantă de venituri și clienți.
Nu este motiv de îngrijorare, încă mai sunt fooorte mulți infractori de scăpat basma curată, spălați juridic, uscați și albiți ,,legal” . Pe onorariu, bineînțeles!!