bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu pshilogul Sorin Nica: „Nu sunt nebun dar poate că realitatea mea este diferită de realitatea ta”

De Oana Farcaș
Reactualizat la:

Lecția zilei cu pshilogul Sorin Nica: „Nu sunt nebun dar poate că realitatea mea este diferită de realitatea ta”

Reactualizat la:
Oare de câte ori nu ți s-a întâmplat ca cineva să te judece pe nedrept? Cineva te-a analizat si te-a etichetat greșit. Altcineva te-a criticat nepermis. Si tot ce doreai să faci era sa îl corectezi și să îi spui că lucrurile nu sunt deloc așa.
Scris de Oana Farcaș - Oare de câte ori nu ți s-a întâmplat ca cineva să te judece pe nedrept? Cineva te-a analizat si te-a etichetat greșit. Altcineva te-a criticat nepermis. Si tot ce doreai să faci era sa îl corectezi și să îi spui că lucrurile nu sunt deloc așa.

Sfârșeai apoi prin a-i spune ceva ce nu înțelegea si se supăra, iar în acest fel îți stricai relația cu persoana respectivă. Îți părea rău si te simțeai vinovat. Sau sfârșeai prin a nu spune nimic si din nou te simțeai vinovat si supărat, tot pe tine dar din cauza că ai tăcut. Propoziția „Poate că nu este chiar așa ”, spusă pe un ton liniștit, împăciuitor, cald, sensibil și oarecum întrebător, poate salva foarte multe probleme relaționale, dureri si sentimente de vinovăție, resimțite față de noi sau față de altii.

Poate atenua disconfortul faptului că ne simțim nedreptățiți și chiar neputincioși. Trebuie să știm faptul că fiecare are propria realitate și îi va judeca pe ceilalți după modul în care este construită această realitate. Înțelegând și acceptând acest lucru, nu vom mai lua personal judecățile celorlalți și fie îi lăsăm în realitatea lor, fie dobândim calmul și liniștea pentru a-l putea ajuta să vadă lucrurile și din perspectiva noastră.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.