bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Acționează pe baza principiilor în loc să reacționezi la emoții și circumstanțe

De Oana Farcaș

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Acționează pe baza principiilor în loc să reacționezi la emoții și circumstanțe

Reactualizat la:
A avea principii înseamnă să îți stabilești norme, reguli si granițe pe care să le respecți indiferent de emoțiile și contextul care pot apărea.
Scris de Oana Farcaș - A avea principii înseamnă să îți stabilești norme, reguli si granițe pe care să le respecți indiferent de emoțiile și contextul care pot apărea.

Nu este ușor să îți impui un nou fel de a fi, iar acest lucru se întâmplă nu pentru că ești o persoană leneșă sau fără voință, ci din cauza că ceea ce vrei să schimbi la tine este adânc sedimentat chiar în neurofiziologia creierului, prin obișnuință. Așadar, pentru a ne implementa noi principii, atitudini și valori pe care începem să le identificăm ca fiind constructive și demne de urmat, avem nevoie, înainte de toate, de răbdare, iar apoi de perseverență. Din acest motiv devine extrem de important dictonul: „Fii bun cu tine!”

Trebuie astfel să știi despre tine faptul că nu esti deloc un om rău, prost, leneș sau incapabil. Ești doar acolo unde ești în acel moment. Te afli într-un proces de schimbare. Dă-ți voie să te accepți așa cum ești si lucrează continuu pentru a-ti însuși noi principii, atitudini și valori. Lucrează la tine constant pentru a deveni un om cu principii constructive și a nu rămâne un om al impulsului, al emoției, al plăcerii și al romantismului. Acceptă faptul că acest proces este dificil, chiar lung si anevoios.

La capătul acestui drum te așteaptă cu adevărat recompensa: relația bună cu tine, cu ceilalți și cu viața. Nu uita regula de TREI: 3 săptămâni tatonezi, 3 luni implementezi, 3 ani sedimentezi. Astfel vei începe să te schimbi. Te vei putea transforma în cea mai bună variantă a ta, atât pentru tine cât și pentru ceilalți.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.