bihon.ro Web analytics

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Acționează pe baza principiilor în loc să reacționezi la emoții și circumstanțe

De Oana Farcaș

Lecția zilei cu psihologul Sorin Nica! Acționează pe baza principiilor în loc să reacționezi la emoții și circumstanțe

Reactualizat la:
A avea principii înseamnă să îți stabilești norme, reguli si granițe pe care să le respecți indiferent de emoțiile și contextul care pot apărea.
Scris de Oana Farcaș - A avea principii înseamnă să îți stabilești norme, reguli si granițe pe care să le respecți indiferent de emoțiile și contextul care pot apărea.

Nu este ușor să îți impui un nou fel de a fi, iar acest lucru se întâmplă nu pentru că ești o persoană leneșă sau fără voință, ci din cauza că ceea ce vrei să schimbi la tine este adânc sedimentat chiar în neurofiziologia creierului, prin obișnuință. Așadar, pentru a ne implementa noi principii, atitudini și valori pe care începem să le identificăm ca fiind constructive și demne de urmat, avem nevoie, înainte de toate, de răbdare, iar apoi de perseverență. Din acest motiv devine extrem de important dictonul: „Fii bun cu tine!”

Trebuie astfel să știi despre tine faptul că nu esti deloc un om rău, prost, leneș sau incapabil. Ești doar acolo unde ești în acel moment. Te afli într-un proces de schimbare. Dă-ți voie să te accepți așa cum ești si lucrează continuu pentru a-ti însuși noi principii, atitudini și valori. Lucrează la tine constant pentru a deveni un om cu principii constructive și a nu rămâne un om al impulsului, al emoției, al plăcerii și al romantismului. Acceptă faptul că acest proces este dificil, chiar lung si anevoios.

La capătul acestui drum te așteaptă cu adevărat recompensa: relația bună cu tine, cu ceilalți și cu viața. Nu uita regula de TREI: 3 săptămâni tatonezi, 3 luni implementezi, 3 ani sedimentezi. Astfel vei începe să te schimbi. Te vei putea transforma în cea mai bună variantă a ta, atât pentru tine cât și pentru ceilalți.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.