bihon.ro Web analytics

Lecția zilei de luni cu psihologul Sorin Nica: „Nu există oameni răi, ci doar copii care au suferit prea mult"

De Oana Farcaș

Lecția zilei de luni cu psihologul Sorin Nica: „Nu există oameni răi, ci doar copii care au suferit prea mult"

Reactualizat la:
Atunci când nevoile esențiale, bazale ale unui copil nu sunt satisfacute și în locul lor copilul primește chiar abuz, durere și suferință, întotdeauna se va dezvolta in interiorul său răutatea.
Scris de Oana Farcaș - Atunci când nevoile esențiale, bazale ale unui copil nu sunt satisfacute și în locul lor copilul primește chiar abuz, durere și suferință, întotdeauna se va dezvolta in interiorul său răutatea.

Aceasta va fi îndreptată asupra tuturor: asupra propriei persoane (pentru ca nu a fost și nu este suficient de bună), asupra celorlalți (deoarece ceilalți sunt vinovați pentru suferința sa) si asupra vieții (deoarece viața a fost si este nedreaptă cu ea). Răutatea oamenilor care au suferit prea mult nu este constantă și nu este gratuită. Ea vine doar sub forma răzbunării. Cei care i-au făcut sau îi fac rău, trebuie să plătească.

Dacă până aici persoana suferinda este extrem de săritoare și altruistă, chiar foarte darnică (arătând că nu pune prea mult preț pe propria persoană iar celălalt contează mai mult), din momentul în care consideră că “din nou cineva i-a făcut ceva rău iar viața a fost din nou nedreaptă”, răul și răutatea vor începe să iasă la suprafață sub forma răzbunării. Astfel, din cele mai bune si darnică persoane, acestea se transformă în persoane extrem de dure și razbunatoare. Măsura răzbunării lor poate fi extrem de dură și exagerată. Celălalt trebuie sa sufere și să plătească pentru durerea și nedreptatea pe care i le-a provocat. Astfel, răutatea vine dintr-o viață percepută ca fiind dură, nedreaptă și încărcată de suferință. Persoana în cauză a rămas blocată emoțional la momentul producerii traumelor și din acel moment nu mai poate vedea, lumea, viața și pe ceilalți decât sub lupa pericolului si suferinței.

Aceste persoane nu reușesc să depășească traumele și să admită o cauzalitate internă vieții: EU pot face ca viața mea să fie frumoasă. Ele acceptă întotdeauna o cauzalite externă a lucrurilor: Eu vreau și pot să imi fac viața frumoasă DAR CEILALȚI nu mă lasă..sunt răi și mă fac mereu să sufăr. Din cauza asta, ei trebuie să plătească. Din păcate, aceste persoane devin foarte dificile si oriunde ar merge, devin foarte repede nemulțumite de oameni și situații. Mereu sunt supărate pe cineva sau ceva. Aproape mereu sunt in situații conflictuale și “cineva le vrea răul” sau le nedreptățește. Nu acceptă greșeala si pot fi foarte perfecționiste, atât cu sine cât și cu ceilalți. Devin justițiari și chiar procesomani de carieră. Multe dintre astfel de persoane se îndreaptă către domeniul juridic sau judiciar pentru a putea „îndrepta” simbolic, răul care le-a fost făcut.

Soluția în astfel de situații constă în: depășirea traumelor, acceptarea lor și învățarea faptului că nimeni nu dorește răul explicit al celuilalt. Dobândirea încrederii în viață, în ceilalți și în propria persoană. Acceptarea cu serenitate a vieții și a nedreptății ei. Conștientizarea faptului că nimeni nu are nimic personal cu ceilalți ci doar încearcă să își facă sieși un bine.

Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  11 elevi și șase dascăli din județul Bihor au fost confirmați cu Covid 19
  O grădiniță din Marghita a fost închisă temporar. Aici trei educatoare au fost confirmate cu noul coronavirus. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Simona Halep a câștigat turneul WTA de la Roma
  Simona Halep a câștigat cel de-al 22-lea turneu de tenis din carieră.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Firmele de salubritate verificate de către Garda de Mediu
  Doar un singur operator a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 lei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Al șaptelea tramvai Astra Imperio intră în teste
  Luni dimineață a ajuns la Oradea al șaptelea tramvai Imperio produs la Astra Arad, pentru flota OTL SA, a anunțat managerul Mircea Pop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un autobuz OTL a fost vandalizat după o șicanare în trafic
  La interval de nici 2 săptămâni, un al doilea autobuz OTL a fost vandalizat în trafic. 12

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se ridică Oraşul de Hârtie
  După o săptămână, Orășelul de Hârtie prinde contur cu ajutorul micilor constructori în Parcul Libertății.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.