bihon.ro Web analytics

Nunțile și evenimentele programate în aceasta perioadă se suspendă. Cine pierde?

Reactualizat la:

Nunțile și evenimentele programate în aceasta perioadă se suspendă. Cine pierde?

Reactualizat la:
Impactul declarării pandemiei Codiv-19 de către Organizația Mondială a Sănătății și decretarea stării de urgență de către Președintele României, se resimte și în ceea ce privește nunțile programate în această perioadă.
Impactul declarării pandemiei Codiv-19 de către Organizația Mondială a Sănătății și decretarea stării de urgență de către Președintele României, se resimte și în ceea ce privește nunțile programate în această perioadă.

Astfel, în contextul în care potrivit art. 1 alin. 1) din Ordonanța Militară nr. 1/2020, se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice, nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației, precum și al prevederilor stabilite prin art. 2 și 3 din aceeași ordonanță, conform cărora se suspendă toate activitățile de divertisment și se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise, este evident că nunțile programate în această perioadă nu mai pot avea loc.

În această situație, întrebarea fiecărui viitor mire/beneficiar al evenimentului este: ce se întâmplă cu evenimentul contractat și cu avansul achitat la data încheierii contractului?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil și nici unul cert, întrucât trebuie analizat contractul de prestări servicii care a fost încheiat cu sala de evenimente sau cu furnizorii de servicii.

Epidemia nu determină existența unui caz de forță majoră

În schimb, măsurile restrictive impuse ca urmare a răspândirii pandemiei, precum carantina, suspendarea activității restaurantelor, hotelurilor, pot întruni elementele constitutive ale unui caz de forță majoră.

Astfel, în situația în care în contractul care are putere de lege între părțile contractante, s-a stipulat clauza forței majore ca și cauză exoneratoare de răspundere, ar putea fi invocată în raport cu sala de evenimente, dată fiind interdicția expresă din lege cu privire la organizarea unui astfel de eveniment. Conform art. 1351 alin. 1 din Codul Civil, răspunderea este înlăturată de fiecare dată când prejudiciul suferit este cauzat de forță majoră.

Partenerul contractual care nu-și poate executa obligațiile trebuie să notifice celuilalt partener contractual existența efectelor pandemiei Covid-19 și rezultatul concret al acesteia, care provoacă imposibilitatea de executare.

Efectele generale ale forței majore sunt imposibilitatea executării în natură a obligației, suspendarea totală sau parțială a executării obligațiilor contractuale ori încetarea contractului.

Exonerarea de răspundere pentru consecințele neexecutării: dacă prejudiciul s-a produs ca urmare a unui caz de forță majoră, răspunderea va fi înlăturată numai proporțional cu implicarea acestui eveniment.

În prezent, problema dacă starea de urgență reprezintă sau nu un caz de forță majoră este interpretabilă, în funcție de situație, iar interpretarea finală, in lipsa unei înțelegeri amiabile intre părți, este realizată de instanța de judecată.

Opinăm însă, că prejudicii ca urmare a imposibilității de organizare a evenimentului se creează ambelor părți contractante, însă, avansul achitat la momentul încheierii contractului, deci anterior intervenirii prezentei situații de urgență, nu poate fi restituit.

În acest context, recomandarea și soluția benefică ar fi în negocierea contractului existent între părțile contractante, în vederea adaptării acestuia la situația creată, respectiv menținerea prețului contractat și reprogramarea evenimentului pentru o dată ulterioară, astfel încât, prejudiciul să fie limitat, respectiv organizatorul să poată presta serviciul și să primească prețul stabilit pentru acesta, iar beneficiarul să nu plătească o sumă mai mare decât cea inițial stabilită pentru acest serviciu.

 

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.