bihon.ro Web analytics

Pandemia și securitatea socială

Reactualizat la:

Pandemia și securitatea socială

Reactualizat la:
Securitatea socială preocupă toți angajații, fie la stat sau la privat. Comisia Europeană a lansat în 14 ianuarie o consultare cu partenerii sociali despre salariul minim, cu scopul implementării unitare și a adecvării acestuia în Statele Membre.
Securitatea socială preocupă toți angajații, fie la stat sau la privat. Comisia Europeană a lansat în 14 ianuarie o consultare cu partenerii sociali despre salariul minim, cu scopul implementării unitare și a adecvării acestuia în Statele Membre.

Legat de subiect, Eurofound (Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață) a prezentat în februarie raportul anual asupra salariului minim. România nu are un tablou prea strălucit: 21% dintre români câștigă salariul minim (față de 5% media europeană) – ultimul loc în Europa; salariul minim în România este de 466 euro – al treilea cel mai mic (după Bulgaria și Letonia), mult sub media europeană. Raportul face și recomandări: salariul minim ar trebui să ajungă la 60% din salariul mediu național, asigurarea unui venit salarial net minim pentru lucrători, adecvarea salariului minim cu un nivel de trai decent (coșul minim de consum de la noi), stabilirea salariului minim pe regiuni (România ocupă locul 2 în Europa, după Ungaria, din perspectiva diferențelor de salarii dintre regiuni). În urma izbucnirea pandemiei, care a afectat preponderent industrii cu lucrători plătiți cu salarii mici (turism și retail), Comisia a lansat, la 3 iunie, un nou document de consultare pe tema salariului minim.

Situația din România

Salariul minim a crescut cu 78% în ultimii 4 ani de la 1.250 lei în mai 2016 la 2.230 lei în ian. 2020, cu mult peste creșterea de 20% a productivității muncii. Există și o inițiativă legislativă pentru corelarea salariului de bază minim brut cu salariu mediu brut pe economie, astfel ca până la 31 decembrie 2024 acest raport să ajungă la 60%. Inițiativa a fost votată în Senat, fiind la Camera Deputaților pentru aprobare.

Coșul minim

În plus, o altă inițiativă legislativă propune modificarea legii privind coșul minim de consum lunar. Practic, formula de estimare a coșului minim lunar stabilită în anul 2000, este înlocuită cu un model elaborat de experți ai Syndex (consultant pentru sindicate europene) și ai Academiei Române. În tabelul de mai jos este prezentată calculația coșului minim de consum, pe baza noului model, actualizată la septembrie 2019, detaliată pe capitolele de cheltuieli necesare asigurării unui trai decent. Conform inițiativei, coșul minim lunar trebuie să stea la baza fundamentării salariului minim. Proiectul a fost aprobat în parlament, dar a fost atacat la Curtea Constituțională de către PNL, procedura fiind în curs.

COVID-19 a acutizat problema socială în economiile europene puternice, iar cele dependente de acestea, cum este cazul României, vor fi nevoite să se adapteze. Inițiativele legislative actuale, deși criticate de mediile liberale de gândire economică, ca fiind ingerințe politice și administrative între partenerii sociali, reprezintă realități sociale inevitabile. Antreprenorii români, inclusiv cei bihoreni, trebuie să fie pregătiți pentru viitor: echilibrarea veniturilor între angajați, creșterea productivității prin calificare, substituirea muncii necalificate cu automatizări, externalizarea proceselor.

ADRIAN MADAR adrian_madar@yahoo.com

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus.

  Angajari BIHON

  INGEL FENSTER angajează personal
  Firma noastră produce in Germania ferestre și uși din lemn, PVC și aluminium.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Defileul Crișului Repede, „vedeta” unui film documentar
  Pădurea Craiului, singura destinaţie de ecoturism din Bihor, este vedeta unui nou film marca Mihai Moiceanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gata gratuitatea! De joi, cu taxă în parcarea de pe Independenței
  La miezul nopții de miercuri spre joi intră în funcțiune sistemul de tichetare a parcării subterane de pe strada Independenței.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Niciun deces de COVID-19 înregistrat în Bihor, în ultimele 24 de ore
  După multe zile în care la Spitalul Curteanu s-au înregistrat decese provocate și de la coronavirus, de marți până miercuri, nimeni nu a mai murit din pricina acestui virus.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.