bihon.ro Web analytics

Reducerea pedepsei pentru depășirea termenului rezonabil

Reactualizat la:

Reducerea pedepsei pentru depășirea termenului rezonabil

Răzvan Doseanu- Managing partner Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Potrivit art. 6 paragraful 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale într-un termen rezonabil”.
Potrivit art. 6 paragraful 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale într-un termen rezonabil”.

 

Răzvan Doseanu- Managing partner
Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”

Punctul de plecare al termenului în materia penală îl reprezintă data la care a fost formulată o „acuzaţie”. Punctul final al termenului (dies ad quem) îl constituie data la care ultima hotărâre judecătorească internă a devenit definitivă. În cazul unei soluţii de netrimitere în judecată, se va considera că momentul final al termenului este ordonanţa prin care procurorul soluţionează cauza în sens negativ. Curtea a statuat în sensul că „durata rezonabilă a unei proceduri trebuie apreciată în funcţie de circumstanţele cauzei şi cu ajutorul următoarelor criterii: complexitatea afacerii, comportamentul reclamantului şi al autorităţilor competente, precum şi miza litigiului pentru cel interesat”.

În situația în care se apreciază că a fost încălcat art. 6 paragradul 1 din CEDO, în situația unei hotărâri de condamnare, pedeapsa aplicată inculpatului poate fi redusă de către instanțele judecătorești. Cu titlu de practică judiciară s-a reținut ca circumstanță atenuantă depășirea termenului rezonabil, cu consecința reducerii pedepsei aplicate (decizia penală 85/14.02.2017 a Curții de Apel Oradea, sentința penală nr. 101/24.06.2020 a Tribunalului Bihor, sentința penală nr. 61/31.05.2018 a Tribunalului Satu Mare).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.