bihon.ro Web analytics

Revista Familia, între tradiție și incertitudine

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

Revista Familia, între tradiție și incertitudine

Reactualizat la:
Lumea culturală orădeană și națională a fost șocată de vestea anulării statutului juridic al revistei ,,Familia” și a trecerii ei în subordinea Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” din Oradea.
Scris de Crina Dobocan - Lumea culturală orădeană și națională a fost șocată de vestea anulării statutului juridic al revistei ,,Familia” și a trecerii ei în subordinea Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai” din Oradea.

Această decizie controversată a fost luată de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, al cărui obiectiv declarat este eficientizarea tuturor instituțiilor subordonate, începând chiar cu propria instituție. Nimic rău în asta, pentru că și eu consider că este necesară o aerisire a aparatului bugetar, este necesară dezvoltarea județului și a țării, sunt pentru inovație și pentru modernizare, dar sunt conștientă că e imperioasă nevoie și de cultură, chiar dacă, pe termen scurt, pare nerentabilă, pentru simplul fapt că aceasta ne hrănește cea mai importantă dimensiune umană, și anume spiritul.

Context în care e greu să aplici aceleași criterii evaluative în domeniul administrației și în cel al culturii, fără a face diferențierile necesare. Oricât de porniți ar fi unii împotriva clientelei bugetare, ba chiar și a celei din cultură, trebuie precizat că, în acest domeniu, se impune să se procedeze cu o anumită competență, fiindcă aici se aplică alte rigori și grile evaluative. După cum se știe, sau ar trebui să se știe, cultura și literatura se află, în aceste vremuri pandemice, într-o grea suferință. Ca atare, mai degrabă s-ar impune ca, pe temeiuri stricte de calitate, cultura și literatura să fie sprijinite, și nu marginalizate. După succesele reputate de Ilie Bolojan pe tărâmul realizărilor obținute în Oradea, nimeni nu se aștepta să intre atât de dur în cultura orădeană. Prin această decizie discutabilă, președintele CJ Bihor și-a atras o parte din oprobiul intelectualității locale și naționale, mulți reproșându-i că nu prea are cultura la suflet, ci doar realizările de ordin material. În ceea ce mă privește, șeful Consiliului Județean Bihor nu m-a convins. Nu cred că salariile câtorva angajați au încărcat atât de tare bugetul instituției încât să anuleze personalitatea juridică a unui simbol local și național. Pentru că, după cum se știe, Revista „Familia” este una dintre cele mai vechi reviste din țară, care a făcut enorm pentru limba și literatura română, și care ar trebui să continue această nobilă misiune. Pe de altă parte, m-a surprins reacția târzie a conducerii revistei. Ba, mai mult, inițiativa unui demers petiționar a venit nu din partea redacției, cum era de așteptat, ci din partea unui scriitor maghiar din Cluj. În urma acestui apel, mai mulți scriitori, iubitori de literatură și instituții culturale din țară, printre care și Uniunea Scriitorilor din România, au deplâns demersul Consiliului Județean, considerându-l total nejustificat. Poate că și redactorii revistei trebuiau să facă mai mult pentru scriitorii orădeni de valoare, precum și pentru promovarea tinerelor speranțe literare. La fel cum revista trebuia să fie mult mai vizibilă și activă în spațiul cultural orădean și național, în școli, chiar și în cel online. Cu toate acestea, problema funcționării editoriale total independente a unei reviste de cultură, care este anexată unei alte instituții, rămâne una discutabilă. Având în spate o tradiție de 155 de ani, revista merita să aibă nu doar statutul cultural pe care-l are, ci și statutul juridic care îi conferea o altă prestanță. După cum importanța revistei este dată nu numai de trecutul ei, ci și de valoarea redactorilor și a celor care publică azi în revistă.

Trebuie specificat și acest aspect, știut de unii, că fenomenul cultural de valoare nu prea are mare succes la public, dar el nu trebuie abandonat în favoarea altor preferințe anticulturale. Instituțiile de cultură trebuie să producă evenimente de calitate, să educe tineretul și publicul, și nu să aducă bani cu prețul devalorizării și vulgarizării activității lor. Parafrazând o afirmație biblică, putem spune că în cultură și în literatură sunt mulți chemați, dar puțini aleși, și, din păcate, și mai puțini înțeleg acest lucru. Eu sunt o optimistă din fire, ca atare mai sper că cine are ochi de văzut o să vadă, și cine are urechi de auzit o să audă. Orice greșeală de parcurs poate fi îndreptată. Sper că revista „Familia” își va continua, în orice condiții, drumul ei drept în literatura română.

 

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cryst says:

  pe internet daca cauti organigrama revistei arata asa 5 oameni in conducere si 4 redactori+ 1 redactor cu jumatate de norma> pentru ce e nevoie de director? manager? contabil? secretara?!?!

 2. Profu says:

  Este fantastic articolul și spiritul lui cultural. Știința și cultura costa, dar sunt necesare.

 3. Revistele vor continua oricum, partea de “redactie” ramane independenta. Mai grava mi se pare desfiintarea celor doua sectii ale Bibliotecii ! Ineficiente, se motiveaza. Poate dar nu asta era solutia ! Poate o “scuturatura” la personal spre a-i face mai activi…
  Mai grav mi se pare, totusi, reducerea timpului de functionare la Biblioteca Judeteana. Opt ore pe zi ? Ati inebunit, unde in lume ati vazut asa ceva ? Omul vine la biblioteca atunci cand are timp, dupa orele de serviciu sau de scoala !!!
  Decidentii astia nu prea stiu cu ce se mananca asta. Alo, Bolojan; adu-ti aminte de studentie, cate ore pe zi era deschisa Biblioteca din Timisoara pe care, presupun, ca orice student o frecventai ? Si cei care, dupa orele de serviciu, ar dori sa citeasca sau sa imprumute o carte ce vor face acum ?
  Cand iti propui sa faci economie analizeaza raportul cost/beneficii-pierderi !!!

 4. Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.