bihon.ro Web analytics

Sechestrele vechi trebuie ridicate conform CEDO

Reactualizat la:
Reactualizat la:
În practica judiciară, organele de urmărire penală instituie măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile sau imobile ale unor pesoane fizice sau societăți comerciale.
În practica judiciară, organele de urmărire penală instituie măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile sau imobile ale unor pesoane fizice sau societăți comerciale.

 

Răzvan Doseanu – avocat coordonator DOSEANU&ASOCIAȚII

Dosarele penale durează ani de zile, iar măsurile asiguratorii sunt menținute, de regulă, până la finalizarea dosarelor penale. De multe ori bunurile mobile (de ex. autoturisme) se degradează total în ani de zile, iar indisponibilizarea bunurilor imobile (clădiri, terenuri) generează pagube importante. CEDO apreciază că atât la luarea măsurii sechestrului , cât şi în perioada în care acesta este imenținut trebuie respectată exigenţa de proporţionalitate a măsurii asigurătorii cu scopul urmărit pentru ca măsura procesuală restrictivă de proprietate să nu se transforme odată cu trecerea timpului într-o sarcină excesivă pentru persoana ale cărei bunuri sunt indisponibilizate.

CEDO a reţinut necesitatea aplicării testului de proporţionalitate şi încălcarea exigenţelor art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenția Europeană faţă de durata excesivă a măsurilor asigurătorii în cauza FORMINSTER ENTERPRISES LIMITED c. REPUBLICII CEHE (hotărârea din 2008). Tot astfel, prin decizia nr. 19/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind recursul în interesul legii, instanţa supremă a reţinut că: „instituirea unei măsuri asigurătorii obligă organul judiciar să stabilească un raport rezonabil de proporţionalitate între scopul pentru care măsura a fost dispusă ca modalitate de asigurare a interesului general, şi protecţia dreptului persoanei acuzate de a se folosi de bunurile sale, pentru a evita să se impună o sarcină individuală excesivă. Proporţionalitatea trebuie asigurată indiferent de modul în care legiuitorul a apreciat necesitatea dispunerii sechestrului, ca decurgând din lege sau ca fiind lăsată la aprecierea judecătorului. Condiţia rezultă atât din art. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenția Europeană cât şi din art. 53 alin. (2) din Constituţia României, republicată (măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii)”.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anti_usl says:

  Asta cum o comentezi, mon cher maître?
  Încă un tun marca PNL, ascuns în spatele unei decizii CCR
  Ticăloșia are resurse inimaginabile. Așadar, CCR a spus că măsurile asigurătorii puse de ANAF nu pot fi ținute pe termen indefinit în cazul unui dosar de urmărire penală. O măsură binevenită.
  MFP condus de Cîțu ar fi trebuit să prevadă un termen rezonabil în care aceste măsuri pot fi menținute. Adică să inițieze punerea în acord a legislației cu decizia Curții.
  Aici intervine ticăloșia: n-au făcut nimic astfel încât să profite de legea care spune că dacă în termen de 45 de zile nu se modifică legislația așa cum spune decizia CCR se vor ridica ABSOLUT TOATE măsurile.
  Vă dați seama câți smecheri cu dosare de evaziune fiscală vor vinde acum toate activele, vor scoate banii din firmă prin restituirea împrumuturilor către acționari, iar atunci când dosarul va fi finalizat cu condamnare vor spune: “Onorată instanță, ne puteți confisca imprimanta și găleata de gunoi. Asta e tot ce mai avem pe firmă. Și responsabil este administratorul, nu noi.”

 2. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.