SUBIECTIV | România la 1 Decembrie. De ce avem nevoie, înainte de tradiționalul „La mulți ani!”

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

SUBIECTIV | România la 1 Decembrie. De ce avem nevoie, înainte de tradiționalul „La mulți ani!”

1 Decembrie spartan, cu limitări severe, în 2020 Foto: EPA
Reactualizat la:
Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat.
Scris de Călin Corpaș - Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat.

De câțiva ani buni încoace pretindem că dorim întoarcerea Diasporei. Spunem că le căutăm copiilor noștri un viitor în țara noastră. Vorbim despre egalitatea de șanse, iar Constituția fundamentează unitatea poporului și solidaritatea cetățenilor. Aceeași Constituție consfințește și obligația statului de a asigura cetățenilor săi un nivel de trai decent (art. 47, cap. II), prin măsuri de dezvoltare economică şi protecţie socială. Sigur, Constituția omite să precizeze că nivelul de trai decent este dreptul celor pentru care cultul muncii este sfânt. Dar în orice țară normală, acest lucru s-ar subînțelege. Mai puțin la noi, unde statul ține în spate legiuni nenumărate de trântori, care trăiesc o viață întreagă din ajutorul social oferit și din alte activități la limita sau chiar dincolo de lege. Practic, spre rușinea nostră, ducem în spate o altă nație, cea a trântorilor.

În aceeași țară sunt alte câteva milioane de cetățeni care se spetesc în muncă, pentru un salariu din care abia pot trăi de pe-o lună pe alta. Ajunși la pensie, acești cetățeni onești, muncitori, sunt în continuare batjocoriți de un stat nedrept care, în schimb, recompensează impostura. Este o realitate grobiană pe care nimeni nu o poate nega și care naște mereu aceeași întrebare: De ce prea mulți români trăiesc prost în România, la 14 ani de la Aderarea europeană? Răspunsul nu este unul simplu.

Cu siguranță avem o problemă reală cu calitatea liderilor și măsura în care mai suntem cu adevărat o țară suverană. Dacă nu cumva am devenit pe nesimțite doar o țară-surogat, ale cărei interese fundamentale au fost constant sabotate, cel puțin de la Al Doilea Război Mondial încoace.
S-ar cere ca Ziua Națională să constituie un prilej de sărbătoare pentru orice nație mândră. Nici nația română nu trebuie să facă excepție. Mi-aș dori să știm cu toții de unde venim și încotro de îndreptăm. De la cele trei mari palate din Capitală – Cotroceni, Palatul Victoria și Palatul Parlamentului – până la ușa ultimei bojdeuci din capătul vreunui cătun uitat de lume.

România poate deveni țara unde orice vis să fie realizabil, indiferent cât de naiv sau de cutezător. Însă câtă vreme încurajăm exportul de creiere ce gândesc în română, dar îmbrățișăm importul de produse străine, nu vom reuși, ca țară. Iar visele tinerilor vor deveni tot mai greu realizabile, în țara părinților noștri. Dacă așa continuăm, nu vom fi niciodată apreciați precum ne-am dori, ca popor.
Nivelul de trai decent pe care-l consfințește Constituția poate fi atins doar dacă principiul de căpătâi al statului social stă în cultul muncii. Creierul, munca și onestitatea sunt singurele instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a reuși.

La câteva zile după ce sărbătorim 1 Decembrie, suntem chemați la vot. Un scrutin extrem de important, dacă ne gândim că România are șansa de a parcurge patru ani fără alte campanii electorale. De dorit, cu același Guvern la cârmă. Unul stabil, cu obiective clare și putere de muncă. Fără voltele și virajele generatoare de vârtej, din ultimii ani. Așadar, un singur Guvern, cu o șansă uriașă. Aceea de a crea premisele unei dezvoltări susținute, indiferent de crizele prezente și viitoare.

Susținută prin ce? Prin investiții publice fără precedent. Prin digitalizarea serviciilor publice, reducând constant și consistent birocrația funcționărească. Prin încurajarea spiritului antreprenorial și printr-o școală adaptată cu adevărat la cerințele pieței muncii. Nu în ultimul rând, prin respectarea blazonului de stat social. Acel stat corect, ce recompensează stagiile zecilor de ani petrecuți în câmpul muncii. Dincolo de gargara electorală bună de prostit electoratul în etate, ținut în sărăcie, e obligatoriu să ne respectăm cu adevărat părinții și bunicii cărora nu le ajunge pensia pentru a-și cumpăra medicamentele. Darămite să aibă parte de un apus realmente frumos, fără griji…

Călin Corpaș, Vf. Moldoveanu

Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat. Dincolo de originea etnică, cea confesională sau de orice altă natură, o societate e ținută laolaltă de principii și valori. Unanim acceptate și obligatoriu aplicate.

Toate acestea sunt posibile doar dacă începem cu persoana I, singular. Apoi, la plural, în familie. Iar nația română n-ar trebui să fie altceva decât o mare familie, conștientă de ea însăși, mândră de istoria ei, conștientă de potențialul său și încrezătoare în viitorul nostru.

La mulți ani, România!

La mulți ani cu sănătate, dragi români!

Torturat și executat de bolșevici, în fața propriilor copii!

Martir bihorean eternizat: „Urmașii noștri să vadă și ei cine a fost neamul nost !”

 

 

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Aceastã dezvoltare says:

  Noi avem nevoie de muncã mai bine cotatã. Aşa ca şi Vf.Moldoveanu, 2400-2500 în picior, pas cu pas.
  Deocamdatã este pa cu pa pentru cã la aşa plãţi dese pentru absorbţia fondurilor europene, nivelul de subzistenţã este mai mic faţã de nivelul din primul mandat al lui Bolojan.
  Ce s-a fãcut, o orbire, luminiţe de Crãciun.
  O dezvoltare? Pentru a nu pleca, tinerii au nevoie de drumuri, pasarele, pasaje şi drumuri expres, PE BAZA UNUI SALARIU MINIM CA ŞI ÎN AUSTRIA cã impozite sunt.

 2. Adisor says:

  Nu ajunge sa-ti iubesti tara o singura zi din an. Trebuie sa o construiesti, sa o ingrijesti. Mai marii nostri canta imnul in camasa proaspat calcata de 1 decembrie, si in rest … Muntii, Marea, Parcurile nationale sunt pline de gunoi lasat de tot de acesti iubitori de tara, defrisarea padurilor, taierea ilegala de lemne e realizata tot de acesti mari patrioti, coruptia, traficul de influenta, spaga sunt la ordinea zilei in institutiile publice, angajarea oamenilor incompetenti dar “cu pile si relatii” la organele statului se intampla zilnic. Oamenii astia nu au un pic de rusine, distrug tara si dupa aia dau din gura, ca ce mari patrioti sunt.

 3. vdct says:

  Un paragraf plin de afirmații contradictorii:

  „Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat. Dincolo de originea etnică, cea confesională sau de orice altă natură, o societate e ținută laolaltă de principii și valori.”

  Statele-națiuni și „religia de stat” sunt nu numai depășite istoric (astăzi mai există doar Coreea de Nord și fundamentalismele islamice), dar și generatoare de segregare socială și sărăcie în masă. Asta ar intra la capitolul AȘA NU!
  Mai apoi urmează fraza din categoria AȘA DA!, diversitatea „ținută laolaltă de principii și valori” este fundamentul unei societăți care lucrează pentru și în favoarea fiecărui individ. Dar atât timp cât aceste principii și valori înseamnă în continuare paradă militară de Ziua Națională, dovedește că nu ne îndreptăm către o stare care s-ar putea numi „normalitate”.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesionalism şi empatie - La Capela - servicii funerare Non Stop!
  Până şi cei mai puternici dintre noi putem fi afectaţi profund de trecerea în nefiinţă a unei persoane apropiate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum a crescut salariul minim pe economie în lume. Cât reprezintă coșul lunar din salariul minim
  România ocupă locul 32 din 56 de țări incluse într-un studiu, cu o creștere a salariului minim de 3%. Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. 1

  România

  Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, aduse din Qatar în România
  Aproximativ 250.000 de seringi şi 100.000 de ace, necesare campaniei de vaccinare, au fost aduse sâmbătă în România din Qatar cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție! Polițiștii bihoreni verifică echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă. Amenzi de până la 2.900 de lei
  Iarna își face simțită prezența tot mai des în aceste zile. În acest context, polițiștii bihoreni sunt vigilenți în ceea ce privește echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă și sancționează tot mai drastic excesul de viteză. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest cu claxoane: Zeci de localnici din Aleșd au protestat față de traseul viitoarei centuri ocolitoare
  Zeci de aleșdeni s-au arătat nemulțumiți de traseul viitoarei centuri ocolitoare a orașului. Participanții s-au urcat în mașini, s-au înșirat în coloană și au traversat străzile orașului în timp ce claxonau. 15

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic restricționat pe ruta Lugaș-Aleșd, în urma unui carambol cu trei autovehicule
  Un accident rutier, în care au fost implicate trei autovehicule s-a produs sâmbătă după-masă, pe DN1, între localitățile bihorene Lugașu de Jos și Aleșd.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.