bihon.ro Web analytics

Tăblițele de la Tărtăria, descifrabile ca spirală Fibonacci

Reactualizat la:

Tăblițele de la Tărtăria, descifrabile ca spirală Fibonacci

Reactualizat la:
Potrivit unui segment al literaturii de specialitate, Tăblițele de la Tărtăria - Alba ar candida, alături de scrierile egiptene și sumeriene, la titlul de cea mai străveche proto-scriere a umanității. Indiferent dacă e așa sau nu, iată ceva cu potențial interesant:
Potrivit unui segment al literaturii de specialitate, Tăblițele de la Tărtăria - Alba ar candida, alături de scrierile egiptene și sumeriene, la titlul de cea mai străveche proto-scriere a umanității. Indiferent dacă e așa sau nu, iată ceva cu potențial interesant:

Până acum, abordarea lingviștilor a fost focusată pe eventuale similitudini cu litere antice latine, elene etc.
O descifrare aparent la îndemână nu e legată însă de litere străvechi ci de cifre.
Concret, tăblița cu patru cadrane poate fi privită astfel:
Cadranul cu tridentul simbolizează cifra trei. Cadranul opus e pentru reprezentarea cifrei trei cu simbolul “D”.
Cadranul cu arc și săgeată cu dublu vârf simbolizează cifra doi precum și reprezentarea ei ca un arc tăiat, un fel de “D” sau “O” tăiat.
Iar cadrul cu cele cinci liniuțe înșirate pe băț e suma cifrelor trei și doi, a căror simboluri sunt, dealtfel, dedesubt.
Tăblița cu o aparentă siluetă umană care plugărește cu un țap sau tăuraș înhămat, e ajutătoare pentru tăblița Fibonacci. Dacă în tăblița Fibonacii sălbăticiunea cu două coarne e vânată cu ajutorul arcului cu două vârfuri de săgeată, în tăblița pre-agricolă sălbăticiunea e deja îmblânzită.

Despre a treia tăbliță chiar nu pot să mă pronunț chiar dacă pare ca se repetă, ca laitmotiv, animalul domesticit și roadele agriculturii.
Un indiciu suplimentar și subiectiv: în filmul “Nascharian”, o serie de arheologi din Piatra Neamț, Sibiu, Chișinău, Covasna dar și de peste hotare, plus universitari din București, Iași etc se referă frecvent la situri în care s-au descoperit următoarele cifre Fibonacci: 8, 13, 21… Gen: 7 +1 preotese, 13 scaune, 21 statuete feminine etc.
Așa încât aș sugera descifrarea Tăblițelor de la Tărtăria prin prisma spiralei Fibonacci.

Indicii suplimentare pentru ipoteza Fibonacci

Dacă e adevărat că alături de tăblițe s-a găsit în situl Tărtăria și o brățară de scoici, e în genere știut că cel puțin cochilia Nautilus respectă spirala Fibonacci.
Altceva, privind tăblița “Fibonacci”: două cadrane opuse sunt folosite pentru reprezentarea cifrei 3 în timp ce pentru cifra 2 se folosește un singur cadran.
Ori succesiunea numerelor lui Fibonacci este:
2, 3, 2 + 3 = 5, 3 + (2+3) = 8 …
În rezumat, pe tăbliță avem un 2, doi de 3 și un 5. Cifrele de 3 sunt un pic diferite, unul din simboluri având și o “patină” de dinamism. Dar chiar și fără ea, folosirea dublei reprezentări pentru cifra 3 induce modul de calcul dinamic pentru următorul număr din secvența Fibonacci: 8.

Strict de dragul spiritului mioritic, de amintit și că Șirul Fibonacci se regăsește în rezolvarea vechii probleme ciobănești de calcul a numărului de oi din turmă în condițiile în care fiecare mioară naște anual, dar numai după ce împlinește doi ani de zile.
Tot cu titlul de mențiune: despre activitățile ancestrale am mai publicat pe blogul profesional, sub titlul: “De ce testerii sunt vânători iar developerii agricultori”
https://qubiz.com/blog/testers-are-hunters-and-developers-are-farmers

Cristian Horgoș

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Bbgun says:

  De ce ai incerca descifrarea unui obiect presupus foarte vechi sa zicem 3-4 mii de ani( daca se compara cu sumeriana), cu o thenica de 1000 de ani precum Sirul lui Fibonacci?

  • Posesor de carnet says:

   Buna intrebare. Sirul poarta numele lui Fibonacci fiindca e primul care l-a documentat matematic. Dar sirul numeric exista, in teorie, si inainte de Fibonacci

 2. Bbgun says:

  Argumentul cu filmul respectiv mi se pare cel putin aberant!

 3. Poate fiindca sunt pline de spirale siturile Cucuteni

 4. BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.