bihon.ro Web analytics

Parcurile industriale au neapărată nevoie de gaz!

Reactualizat la:

Parcurile industriale au neapărată nevoie de gaz!

Reactualizat la:
Deși Parcul Industrial Tileagd a ajuns la 86% grad de realizare a infrastructurii, fără gaze naturale și autostradă, investitorii nu vor fi ușor de găsit.
Scris de Călin Corpaș - Deși Parcul Industrial Tileagd a ajuns la 86% grad de realizare a infrastructurii, fără gaze naturale și autostradă, investitorii nu vor fi ușor de găsit.

BIHOR. Întins pe zece hectare, Parcul Industrial Tileagd a ajuns la 86% grad de realizare a infrastructurii de drumuri, iluminat, apă și canalizare, după ce ordinul de începere a lucrărilor fusese dat pe 7 martie 2019. Lucrările sunt executate de asocierea Costa Voc Impex – Trebor Drum Construct, iar partea electrică e realizată de Amper Proiect SRL. „Lucrările ar trebui finalizate până la finalul lunii ianuarie 2020. Însă, pentru ca Parcul Industrial să beneficieze de alimentarea cu gaze naturale, aștept să se înființeze ADI-ul zonal, format din Aleșd, Tileagd, Aștileu și Țețchea și să întocmească un studiu de fezabilitate”, ne declară Adrian Simon, director la Parcuri Industriale Bihor SA. În perioada imediat următoare va fi înregistrată la judecătorie ADI Urban – Rural, formată din cele patru primării, ne transmite primarul de Aleșd, Ioan Todoca. Azi, conducta de gaze se oprește la Urvind. Pentru finanțare, se așteaptă o finanțare guvernamentală, un PNDL 3 dedicat dezvoltării infrastructurii de gaze în comunități, o necesitate strigentă pentru o dezvoltare economică sustenabilă. După ce va fi adusă conducta Transgaz la nivelul comunităților, primăriile sau, după caz, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) vor derula licitațiile pentru stabilirea distribuitorului de gaze. După cum se știe, sunt mai mulți jucători pe piață, în Bihor: Distrigaz Vest, E.ON., Delgaz, OMV Petrom.

Gata de start, pe Valea Ierului
În privința Parcului Industrial Săcueni (5 ha), aici lucrările stau să înceapă, ne asigură Simon. Licitația a fost câștigată de Drumuri Orășenești și Luxten, respectiv Amper Proiect SRL, pentru rețeaua de iluminat public din exteriorul parcului industrial propriu-zis. „Urmează să se dea ordinul de începere, săptămâna aceasta. Lucrările au urma să fie terminate în 12 luni. Există acolo o conductă de gaz Petrom de 5 țoli. Însă este prea puțin. Presiunea, calitatea, cantitatea sunt slabe. Aștept ca UAT-urile din Valea Ierului să se asocieze într-o structură asociativă care să demareze proiectarea, SF-urile și infrastructura la care eu, ca societate, să mă pot racorda, la rândul meu.
SC Parcuri Industriale Bihor SA, împreună Primăria Săcueni, nu pot suporta singure cheltuielile legate de introducerea gazului în parcul industrial, în ciuda faptului că Delgaz și-a arătat disponibilitatea de a executa lucrările pe banii beneficiarilor”, ne transmite directorul societății de antreprenoriat industrial, inițiată de Consiliul Județean.
Pentru a aduce gazul în comunitățile locale din nord-vestul județului, nouă primării înființează ADI Gaz Nord-Vest Bihor. Săcueni, Diosig, Roșiori, Tămășeu, Cherechiu, Tarcea, Sălacea, Buduslău și Șimian sunt comunitățile ce formează această ADI. „Sper că anul acesta va fi înființat, ca să poată depune actele la judecătorie. Consiliul Județean va cofinanța 50% din studiile de fezabilitate, documentul de bază prin care se poate câștiga finanțarea de la București sau din fonduri UE, pentru introducerea gazelor naturale”, reiterează Simon. Sprijinul CJ Bihor este valabil pentru toate ADI-urile formate de primării, pentru ca, în sfârșit, bihorenii să aibă gaz la poartă, iar investitorii să poată fi cu adevărat interesați de județul nostru.

P.I. Tămășeu – cel mai vandabil
Pentru viitorul Parc Industrial Tămășeu, întins pe 7 hectare, Consiliul Județean a avut nevoie de un an întreg, ca să poată fi mărit capitalul social în SC Parcuri Industriale Bihor SA, prin cooptarea acestei comune în acționariat. Acest viitor P.I. pare a fi cel mai vandabil, datorită amplasării și a accesului la infrastructura critică.
Săptămâna viitoare, plenul CJ Bihor ar urma să aprobe această modificare, cu mărirea capitalului social. Acum, capitalul social subscris în SA este de 8,166 milioane de lei, iar după majorare va fi 9,76 milioane. După cooptarea comunei Tămășeu, cota Județului Bihor va fi diminuată, de la 85,23% la 71,26%. Cota Tileagdului va scădea de la 11,34% la 9,48%, iar cea a Săcueniului, de la 3,43% la 2,87%. Prin urmare, Tămășeu va avea 16,39%, procent explicabil prin valoarea terenului de 7 ha de la Tămășeu, în intravilan și aspect crucial, în vecinătatea imediată a autostrăzii A3 Mai mult, în centrul de comună Tămășeu există și gaz! La Tileagd și la Săcueni, terenurile sunt în extravilan.
„După aprobarea de către Consiliul Județean a intrării comunei Tămășeu în acționariat, va trebui făcut studiul de fezabilitate. Apoi se înaintează dosarul pentru obținerea titlului de parc industrial. Acolo există gaz, în centrul de comună, cu operator E.ON. Studiul de fezabilitate trebuie să conțină soluția cea mai avantajoasă. Tămășeu nu a aderat la ADI Nord-Vest pentru parcul industrial, ci pentru consumatorii casnici”, explică Adrian Simon.

Gaz în sudul județului
În ceea ce privește zona Tinca – Beiuș – Ștei, aici există deja înființată ADI Gaz Sud. „Șteiul nu a intrat în ADI Gaz Sud, pentru că orașul este în stadiu avansat cu SF-ul și cu proiectarea. Și au un SRM apropiat terenului dedicat parcului industrial. Vorbim despre 10 hectare la Drăgănești, pe granița cu Beiuș și 10 ha în sudul Șteiului, la intersecția cu DN 75, spre Alba. Pe o parcelă de aproape 1 hectar, la Ștei, există deja o investiție”, transmite directorul de la Parcuri, precizând că, dintre toate ADI-urile înființate pentru gaz, cea mai avansată asemenea structură asociativă este ADI Gaz Sud, cu centrul la Rieni, care deja evaluează oferte pentru elaborarea studiilor de fezabilitate.

Călin Corpaș
calin.corpas@informmedia.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concertul comemorativ „Give Peace a Chance” a însufleţit grădina Palatului Baroc
  În Amfiteatrul Episcopiei Romano Catolice, acolo unde a început acum 26 de ediţii singurul concert comemorativ „Give Peace a Chance” din lume, artiştii locali au urcat din nou pe scenă în faţa orădenilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A doua mașină de Ambulanță lovită în ultimele 4 ore!
  La doar patru ore distanță, două mașini de Ambulanță au fost lovite de șoferi neatenți.

  Bihon CSM Oradea

  Theodor Filotti participă la antrenamentele orădenilor
  Theodor Filotti a semnat un contract pe termen lung cu echipa CSM Oradea, deținătoarea Cupei României la polo.

  BIHON Sport local

  Orădeanul Sergiu Bactăr a promovat cu Steaua București
  Fotbalistul bihorean a fost titular în ambele meciuri câștigate la scor de echipa antrenată de Daniel Oprița. 1

  România

  Președinția: Formula de calcul care a stat la baza stabilirii celor trei scenarii, eronată
  În informațiile transmise de președintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de miercuri, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar, începând cu data de 14 septembrie. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident în Oradea: un BMW a intrat într-o Ambulanță care transporta un pacient suspect de coronavirus
  Un autoturism BMW și o autospeciala a Ambulanței Bihor au fost implicate, joi după-masa, într-un accident rutier în cartierul Nufărul din Oradea. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.