bihon.ro Web analytics

Contestarea actelor ANAF (I)

Reactualizat la:

Contestarea actelor ANAF (I)

Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Reactualizat la:
Conform Codului de procedură fiscală orice entitate care consideră că a fost lezată în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal este îndreptățită la contestație.
Conform Codului de procedură fiscală orice entitate care consideră că a fost lezată în drepturile sale printr-un act administrativ fiscal este îndreptățită la contestație.

Contestația este o cale administrativă de atac care nu înlătură dreptul la acțiune al celui lezat. Pot fi contestate și deciziile de nemodificare a bazei de impozitare.

Obiectul contestației îl constituie numai sumele și măsurile stabilite și înscrise de organul fiscal în titlul de creanță sau în actul administrativ fiscal atacat. Contestația se depune la organul fiscal emitent al actului administrativ atacat și nu este supusă taxelor de timbre. Contestația se depune în 45 zile de la comunicarea actului admistrativ, sub sanctiunea decaderii. Contestatia poate fi retrasă . Dreptul de a înainta o nouă contestație înăuntrul termenului de 45 zile nu se pierde.

În soluționarea contestației, organul de soluționare competent se pronunță prin decizie . Mai întâi se pronunță asupra excepțiilor de procedură și asupra celor de fond, iar când se constată că acestea sunt întemeiate, nu se mai procedează la analiza pe fond a cauzei. Dacă organul de soluționare competent constată neîndeplinirea unei condiții procedurale, contestația se respinge fără a se proceda la analiza pe fond a cauzei. Contestațiile se soluționează în termen de 45 zile , însă acest termen poate fi uneori prelungit unilateral). Deciziile emise în soluționarea contestațiilor împreună cu actele administrative fiscale la care se referă pot fi atacate de către contestator sau de către persoanele introduse în procedura de soluționare a contestației, la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă, în condițiile legii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident Gepiu: trei persoane rănite trasportate la spital
  Un accident rutier, soldat cu rănirea a trei persoane s-a produs miercuri dimineață în zona localității Gepiu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CJ Bihor ia credit de 50 milioane lei
  Liberalii s-au opus accesării liniei de credit pentru cele opt obiective, cu motivul că actuala garnitură de la CJ nu ar trebui să lase o povară financiară celei care va veni după alegeri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  Finalizarea proiectului „Creșterea capacității de producție prin inovare în cadrul SC Induconf SRL”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere
  Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent. 1

  BIHON Sport local

  O bihoreancă în echipa de Fed Cup a României

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elvira Rîmbu a rămas singură în concurs
  Actorul Daniel Vulcu s-a retras din concurs iar dosarul regizorului Ioan Ieremia a fost descalificat. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.