bihon.ro Web analytics

Dreptul martorului de a nu se acuza

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Suspectul sau inculpatul are dreptul de a nu da nicio declarație pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenția că dacă refuză să dea declarații nu va suferi nicio consecință defavorabilă.
Scris de Demian - Suspectul sau inculpatul are dreptul de a nu da nicio declarație pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenția că dacă refuză să dea declarații nu va suferi nicio consecință defavorabilă.

O persoană care este citată ca martor într-un proces penal are obligația să dea declarații în cauză fără a putea să refuze. În cazul unui refuz de a da declarație martorul va comite infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Cu toate acestea , martorul are dreptul, conform art. 118 Cod procedură penală de a nu se acuza . În practica judiciară , în majoritatea cazurilor, organele de urmărire penală citează inițial în calitate de martor chiar persoana care este vizată în dosarul penal ca fiind posibilul participant la comiterea unei infracțiuni. Este evident că într-o astfel de situație , persoana citată ca și martor are dreptul să nu dea nicio declarație fără a comite infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Declarația de martor dată de o persoană care , în aceeași cauză , anterior declarației a avut sau , ulterior a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa . Cu toate acestea se apreciază că o astfel de declarație de martor dată de o persoană care dobândește ulterior calitatea de suspect sau inculpat poate fi folosită împotriva altor persoane care au participat la comiterea unei infracțiuni și cu privire la care se face referire în declarația inițială de martor a persoanei care ulterior devine suspect sau inculpat .

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Violoncelist doctorand, invitatul Filarmonicii
  Ştefan Cazacu va interpreta, sub conducerea maestrului Horváth Gábor, Concertul nr. 2 de Haydn.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stănel Necula a demisionat din funcția de director Termoficare Oradea
  Demisia lui Necula vine la scurt timp după ce a fost condamnat la doi de închisoare cu suspendare într-un dosar deschis de DNA.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ambulanța și Smurd, unite pentru dr. Raed Arafat
  Un comunicat de presă a fost lansat pe plan național pentru susținerea dr. Raed Arafat. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Program concerte „Orașul faptelor bune”, Oradea
  Radio ZU a publicat programul concertelor care vor avea loc în cadrul evenimentului „Orașul faptelor bune”, ce se va desfășura la Oradea între 16-21 decembrie 2019. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Carmen Pantiș a reprezentat România în China
  98 de experți internaționali din 58 de țări au fost în China, la două evenimente despre transplant.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.